Zdravotní sestra vyčinila ministrovi: Válkovi nevěřím, takhle začala privatizace nemocnic

12.11.2022 19:38 | Ze sítí

Prezident České lékařské komory Milan Kubek vyčinil ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) i premiérovi Petru Fialovi (ODS). Konstatoval, že Česko v časech inflační krize se stará o kdejakého hospodského, ale o lékaře ne. Ozvala se také rozzlobená zdravotní sestra.

Zdravotní sestra vyčinila ministrovi: Válkovi nevěřím, takhle začala privatizace nemocnic
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Milan Kubek promluvil na sjezdu České lékařské komory (ČLK). Zdůraznil, že nesouhlasí s úhradovou vyhláškou pro příští rok, jak ji připravilo ministerstvo zdravotnictví, ale když resortu poslal za ČLK seznam připomínek a vysvětlení, proč musí být úhradová vyhláška ke zdravotnickým zařízením přátelštější, nikdo z ministerstva mu prý ani neodpověděl, což se podle Kubkových slov stalo vůbec poprvé.

„Mne velmi mrzí arogantní postoj ministerstva zdravotnictví, které nám na naše připomínky ani neodpovědělo. Ne, že je neakceptovalo, ale to se stalo poprvé, že úředníci ministerstva zdravotnictví vůbec neodpověděli,“ řekl v sobotu na sjezdu Kubek. Na jeho slova upozornila ČTK.

Úhrady zdravotnickým zařízením mají v průměru vzrůst o 8 %, což podle Kubka a dalších lékařů nepokryje ani současnou inflaci.

Kubek kvůli tomu napsal dopis premiérovi Petru Fialovi. Postěžoval si, že stát v časech krize pomáhá hospodským, ale lékaře že nechává na vedlejší koleji. „Že se tady společnost stará o každého hospodského, a nestará se o doktora. Odpovědí mi byl slušný, byť poměrně asertivní dopis, že ta úhrada 8 % je maximum možného,“ řekl prezident ČLK.

Česká televize informuje, že návrh úhradové vyhlášky pro příští rok pokryje nárůst cen energií, pokud budou tyto ceny zastropovány, ale zdravotnickému zařízení že už nezůstanou prostředky na investice.

„Nemocnice Znojmo předpokládá, že letos zaplatí za plyn a elektřinu o 30 milionů víc než loni. Pokud budou zastropované ceny energií, v příštím roce nemocnice zaplatí ještě o dalších 40 milionů korun navíc. Pokrýt by to měla úhradová vyhláška, nemocnice však nebude mít peníze na potřebné investice. Nemocnice má 1100 zaměstnanců a roční obrat 1,6 miliardy korun,“ uvedla ČT na twitteru.

Úhradová vyhláška

Zdravotní sestra Martina zašla v komentáři na twitteru mnohem dál.

„Válkovi nevěřím. Stejně tak ministerstvo lhalo ohledně náměstka Pavlovice, který byl pozván na sjezd OSZSP (Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČT) a odtud bez vystoupení po 15 minutách zbaběle prchl. A úhradová vyhláška?  Navýšení je 8 % v průměru. Některé nemocnice mají jen 4-5 %. Z toho zvýšené náklady nepokryjí...“ upozornila.

Úhradová vyhláška

Konstatovala také, že příliš nízkými úhradami začala v letech 2005 a 2006 privatizace nemocnic.

„Cca v roce 2005/6 (za vlády Hegera z TOP 09) takhle začala privatizace nemocnic. Úhradová vyhláška nestačila na provoz a zřizovatelé se začali nemocnic zbavovat. Exodus zdravotníků následoval. A od té doby to jde s kopce...“ konstatovala.

Úhradová vyhláška

Leoš Heger byl ministrem zdravotnictví až ve vládě Petra Nečase mezi lety 2010 až 2013. V letech 2005 až 2006 měla Česká republika hned několik ministrů zdravotnictví. Do 12. října 2005 byla ministryní zdravotnictví Milada Emmerová z ČSSD. Po ní krátce úřadoval Zdeněk Škromach a posléze David Rath (oba z ČSSD). Od 4. září 2006 až do počátku roku 2009 byl ministrem zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…