Zdraží vám cigarety. A nejen to. Ekonom varuje, co přinesou další roky

24.05.2019 16:29

Ekonom Vladimír Pikora v komentáři pro Reflex.cz predikuje, že v příštích letech budou každý rok nějaké volby a populismus bude bezbřehý. Pokud prý budou chtít politici voliče něčím zaujmout, budou muset stále víc tlačit na pilu. O to se přitom už teď snaží ostošest. Zaměřil se především na konkrétní sliby současné vlády. „Nikdo vám nemůže dát to, co vám vláda slíbí!“ píše s tím, že vláda toho slibuje až příliš mnoho.

Zdraží vám cigarety. A nejen to. Ekonom varuje, co přinesou další roky
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Ministryně financí Alena Schillerová v minulém týdnu uvedla, že průměrný plat učitele v roce 2021 bude 45 tisíc korun. „Všichni přejí učitelům pěkné platy – ale kde na ně vzít a nekrást?“ ptá se ekonom. Už se na tom prý pracuje. Poslanecká sněmovna v dubnu přehlasovala veto Senátu a schválila zdanění církevních restitucí, což Pikora považuje za krádež. „Pokud si zahráváme s krádežemi, vypouštíme tím Krakena a příště může dojít na nás,“ varuje.

Anketa

Prezident Zeman šikanuje část Česka, tvrdí Dominik Hašek. Má gólman pravdu?

7%
93%
hlasovalo: 26160 lidí

Stále je to však málo peněz do rozpočtu. „Hledá se proto další obětní beránek, který se položí na oltář populismu. Myslím, že voliči krom církví také moc nemilují pojišťovny,“ přemítá Pikora a zmiňuje objevující se úvahy o tom, že by se začaly danit finanční rezervy pojišťoven.

Tyto rezervy by podle Pikory měly být však nedotknutelné. A pojišťovna či banka, která hospodaří obezřetně, by měla být pochválena, protože ji stát nebude muset zachraňovat. „Opak je pravdou, nově bude stát poctivost trestat,“ kroutí hlavou ekonom s tím, že nejedna ekonomika upadla do krize, když se jí začal hroutit finanční sektor. „Ani tato sektorová daň – protože sektorová daň to je, jakkoli je přejmenovaná – ale státu stačit nebude,“ píše dál ve svém textu.

Poukázal i na zákaz kouření v restauracích, kde je výběr dalšího obětního beránka snadný. „Nyní se už mluví o daleko razantnějším zvýšení daně. Nejlevnější cigarety prý podraží o 11 korun a ty prémiové dokonce o 13 korun. To také přinese rozpočtu pár miliard,“ doplnil.

Sám by byl u nezřízeného zdaňování návykových neřestí velmi opatrný. „Vzpomeňme, jak kdysi rostla daň na alkohol, aby krátce nato vypukla metanolová aféra,“ zdůraznil Pikora s tím, že čím vyšší daň, tím víc se nelegální a šizené zboží vyplatí.

Nových daní asi ještě přibude. „Představivost a hamižnost politiků jsou nekonečné. Všechno bude. Hlavně ale máme jen pár dnů do voleb a je třeba sčítat populistické body,“ píše Pikora. Sociální demokracie se nyní s ANO přetahují, které zvyšování výdajů ze státního rozpočtu je čí zásluha. „Jako by to nebylo jedno. Důležité totiž je, že už vidím, jak poroste podíl vybraných daní na HDP. A na tom nic dobrého není,“ komentuje jejich přetahování ve vládní koalici ekonom.

„Začíná se rýsovat nový rozpočet a ukazuje se, že stát bude opět hospodařit s deficitem. To není nic, na co by mohla být vláda hrdá. Že bude opozice hlasovat proti rozpočtu, je jasné. K vládním poslancům se nejspíš ještě přidají komunisté, ti plní sliby voličů, nemažou si ruce. Církevní restituce jim vyšly, sociální výdaje jim vycházejí, mají celou vládu na lopatě,“ zhodnotil na závěr Pikora, kterého by zajímalo, jestli náhodou nebudou mít komunisté víc europoslanců než sociální demokraté. Třicet let po antikomunistické revoluci.

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…