Že jsou Češi xenofobové? Mýtus, který byl zbořen, říká komentátor nad statistikou

11.01.2019 7:17

Komentátor Petr Kamberský v pátečních Lidových novinách boří hned tři mýty, které kolují o Češích. V prvé řadě prý není pravda, že jsou Češi, Moravané a Slezané xenofobové. Podle toho prý vůbec není pravda, že by cizinci brali našincům práci. A už vůbec není pravda, že cizinci v Česku pracují především jako kopáči.

Že jsou Češi xenofobové? Mýtus, který byl zbořen, říká  komentátor nad statistikou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

Statistiky ukazují, že v Česku oficiálně pracuje přes půl milionu cizinců. Lidé, kteří k nám přicházejí ze Slovenska či z Rumunska, nejsou většinou kopáči nebo zedníci, ale vysokoškoláci, kteří dostávají za svou práci nemalé platy. A přesto, že tu máme půl milionu cizinců na pracovním trhu, nezaměstnanost je stále na rekordně nízké úrovni. Takže není pravda, že by cizinci brali lidem práci.

Pokud jde o Slováky, jde většinou o mladé lidi, kteří zůstali v Česku po vysoké škole. Ze statistik lze navíc dovodit, že každý třetí Slovák žijící v Česku je vysokoškolák.

„Česká společnost opakovaně ukázala, že umí přijmout cizince i se postarat o uprchlíky – jen má momentálně oprávněný strach či iracionální hrůzu (račte si svobodně vybrat) z migrantů z muslimských zemí. V práci je téměř každý devátý cizinec,“ napsal Kamberský s tím, že se jedná o Poláky, Ukrajince, Slováky, Rumuny či Bulhary.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…