Zelenskyj: Dodáme do EU elektřinu. Výrazně pomůžeme

28.07.2022 7:37 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina se stane jedním z garantů evropské energetické bezpečnosti, promluvil o útocích, k nimž Ukrajinci přikročili na jihu země, v okolí Chersonu, ale nakonec přidal jednu pro Ukrajince smutnou zprávu.

Zelenskyj: Dodáme do EU elektřinu. Výrazně pomůžeme
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Hned v úvodu Zelenskyj promluvil o ukrajinských útocích na jihu země, kde Ukrajinci oslabují mosty vedoucí přes Dněpr.

„Děláme vše pro to, aby okupanti neměli na našem území žádné logistické možnosti. Ať už mají jakékoliv plány, my jim je překazíme. A budeme osvobozovat naše území vojenskými, diplomatickými a všemi dalšími dostupnými prostředky, dokud nedosáhneme legálních hranic Ukrajiny,“ zdůraznil.

Poté oznámil, že Nejvyšší rada Ukrajiny dnes schválila jmenování nového generálního prokurátora, kterým se stal Andrij Kostin. Zelenskyj od něj očekává, že bude věnovat pozornost zločinům páchaným ruskou armádou na ukrajinském území. „Generální prokuratura je jednou z klíčových institucí, které se snaží pohnat k odpovědnosti všechny ruské vrahy a mučitele za jejich zločiny na Ukrajincích,“ pravil Zelenskyj.

Do EU vzkázal, že se Ukrajina intenzivně připravuje na posílání elektřiny vyrobené na Ukrajině do domácností evropského společenství. Slibuje si od toho, že země získá prostředky v zahraničních měnách a zároveň pomůže partnerům, kteří v obraně před ruskou agresí stojí za vládou v Kyjevě. „Díky naší domácí výrobě elektřiny se Ukrajina postupně stane jedním z garantů evropské energetické bezpečnosti,“ přislíbil.

Ukrajinský prezident dal také najevo, že probíhají jednání o dalším posílení protiruských sankcí a nastavení mechanismů, které ztíží jejich obcházení.

A než se rozloučil s diváky, oznámil jednu smutnou zprávu.

„Během totální války jsem udělil titul Hrdina Ukrajiny 160 ukrajinským bojovníkům. A mezi nimi je i jeden z nejefektivnějších ukrajinských pilotů, major Oleksandr Kukurba. V dubnu jsem mu v Mariinském paláci, v Bílé síni hrdinů Ukrajiny, předal Řád zlaté hvězdy. Major Kukurba včera padl v boji. Byl to jeho stý bojový výpad. Skutečný ukrajinský hrdina, kterého si budeme navždy připomínat,“ řekl Zelenskyj.

Poté se tradičně rozloučil.

„Věčná památka všem, kteří padli za Ukrajinu! Sláva všem, kdo brání náš stát! Sláva Ukrajině!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …