Zelenskyj: Nemáme právo na odpočinek, nemáme právo na dovolenou

24.12.2022 10:27 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj promluvil k velvyslancům Ukrajiny ve světě a popsal, co je teď jejich i jeho úkolem. Nemáme právo na odpočinek, nemáme právo na dovolenou, nemáme právo na osmihodinový pracovní den. Všechna práva zaručená ústavou Ukrajiny jsou pro nás osobně jako představitele našeho státu v současné době pozastavena. Protože pokud budeme odpočívat nebo to budeme brát na lehkou váhu, pokud budeme nedbalí, nebudeme mít ani ústavu Ukrajiny, ani náš stát, apeloval na diplomaty.

Zelenskyj: Nemáme právo na odpočinek, nemáme právo na dovolenou
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k lidem z Katedrály svaté Sofie v Kyjevě.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k diplomatům, kteří zastupují Ukrajinu v mnoha zemích, k velvyslancům své země. Žádal je, aby dál světu připomínali, že ruská agrese, na kterou si svět už pomalu zvykl, není nic normálního a je třeba jí čelit.

„Všichni musíme být 24 hodin denně a 365 dní v roce s Ukrajinou. Nemáme právo na to užívat si víkend, nemáme právo na odpočinek, nemáme právo na dovolenou, nemáme právo na osmihodinový pracovní den. Všechna práva zaručená ústavou Ukrajiny jsou pro nás osobně jako představitele našeho státu v současné době pozastavena. Protože pokud budeme odpočívat nebo to budeme brát na lehkou váhu, pokud budeme nedbalí, nebudeme mít ani ústavu Ukrajiny, ani náš stát. Musíme spát méně než nepřítel, myslet více než nepřítel, riskovat efektivněji než nepřítel a komunikovat se světem lépe, neustále, na jiné úrovni než kdokoli jiný na tomto světě,“ začal ukrajinský prezident.

Jinými slovy, podle Zelenského by velvyslanci Ukrajiny měli udělat vše možné a mnohdy i to nemožné, aby Ukrajina přečkala ruský teror a aby zvítězila. Zelenskyj zdůraznil, že nepochybuje o vítězství Ukrajinců při obraně své vlasti před ruskou invazí.

„To jsou vlastně kritéria, podle kterých hodnotím a budu hodnotit efektivitu práce každého z vás, vaší práce. Nemáme čas například sledovat dvouhodinové tiskové konference prezidenta Ruské federace. Na takové maličkosti prostě nemáme čas. Už víme, jak tato válka skončí, a proto je každá vaše hodina velmi důležitá, měla by dodat sílu Ukrajině a urychlit naše vítězství,“ pokračoval Zelenskyj.

Aby mohli velvyslanci Ukrajiny v různých zemích světa pracovat opravdu efektivně, musí prý v prvé řadě pochopit, jak moc se obětuje ukrajinský lid, jak se obětuje každá žena i každý muž, aby jejich země odolala ruskému teroru. Teprve když velvyslanci pochopí toto odhodlání, mohou o něm mluvit ve světě a hledat spolupráci s jinými zeměmi ve jménu tohoto ukrajinského odhodlání.

„Bez ohledu na to, kde žijete a pracujete v zahraničí, musíte stále žít na Ukrajině a pro Ukrajinu. Bez ohledu na to, kde jste na pracovní cestě, musíte být stále s Ukrajinou a cítit se Ukrajinci. Země je ve válce. Musíte být ve válce. Každý den byste měli cítit, že na vaší práci závisí život našeho státu, závisí na ní životy lidí a situace na naší zemi,“ sdělil velvyslancům.

Připomněl jim, že 22. prosince se vrátil z cesty do USA, kde se prý rýsuje pomoc pro Ukrajinu ve výši 45 miliard dolarů.

„Vyzývám vás, abyste tuto návštěvu považovali za velmi důležitý referenční bod, za nastavenou laťku,“ pravil Zelenskyj s tím, že v časech války nemá čas osobně cestovat po světě. S jednou výjimkou.

„Ale pokud má nějaká návštěva potenciálně tak významný, důležitý, strategický obsah jako moje návštěva Spojených států, pokud jsou naše ozbrojené síly, všechny naše obranné síly naprosto přímo závislé na výsledcích návštěvy, pokud je ten či onen náš partner připraven převzít iniciativu při realizaci bodů ukrajinské mírové formule, pokud mohou být učiněny rozhodné kroky k urychlení našeho vítězství, může být mé jednání na osobní úrovni výjimkou z obecné válečné praxe,“ rozvedl myšlenku.

Připomněl také, že Ukrajina udělala v posledních deseti měsících velký krok ke svému budoucímu členství v EU, podala žádost o vstup do NATO a na půdě OSN s pomocí dalších partnerů zrealizovala vývoz ukrajinské zemědělské produkce do Afriky, na Blízký východ i do Asie. A přislíbil, že příští rok Ukrajina svou aktivitu na mezinárodním poli ještě zvýší.

„Naši územní celistvost podpořilo 143 zemí světa – více než kdy dříve – a odsoudilo ruskou agresi,“ prohlásil ukrajinský prezident před velvyslanci.

Za zásadní podle svých vlastních slov považuje posílení vztahů s africkými státy. Proto se otevřou nová ukrajinská velvyslanectví na africkém kontinentu a prostor dostanou také tzv. obchodní centra ekonomicky propojující Ukrajinu a Afriku.

„Globální růst a mezinárodní stabilitu si v tomto století nelze představit bez vztahů s Afrikou a s dalšími částmi globálního Jihu: s Latinskou Amerikou, s Indií, s dalšími asijskými zeměmi včetně Číny a jihovýchodní Asie, s celou oblastí ostrovů v Indickém a Tichém oceánu. Ukrajina musí najít formát svého vůdčího postavení ve strategických procesech v každém z těchto regionů a role diplomatického sboru Ukrajiny bude rozhodující,“ řekl Zelenskyj s tím, že tak jako dnes mnoho zemí pomáhá Ukrajině udržet se v boji s agresorem, může Ukrajina do budoucna pomoct jiným zemím v jejich dalším rozvoji.

„Za příklad můžeme považovat naši spolupráci s partnery v oblasti potravinové bezpečnosti, v oblasti digitalizace a – což je velmi důležité, kde máme opravdu důležitý vývoj – v oblasti kybernetické obrany. Máme zkušenosti, které mohou posílit naše partnery a dát Ukrajině nové přátele ve světě,“ řekl Zelenskyj.

Velvyslanci by podle Zelenského měli pracovat i na tom, aby se Ukrajině ve světě dostalo podpory a pomoci při její poválečné obnově. Ale v prvé řadě musí provést konkrétní kroky pro posílení obranyschopnosti armády.

„Každý z vás bude seznámen s aktualizovanými obrannými a bezpečnostními potřebami naší armády. Musíte neustále pracovat na jejich uspokojování. ... V příštím roce musíme zajistit nové silné balíčky sankcí. Teroristický stát musí pocítit skutečný tlak a k tomu musí směřovat i vaše kroky – kroky našeho diplomatického sboru. Tribunál pro zločin agrese a odpovědnost válečných zločinců – pracujte na tom, aby nás země vašeho pobytu podpořily. Pomozte najít a zablokovat ruská aktiva spojená nejen s vládními představiteli, ale i s ruskými podniky, které podporují válku. Všechny tyto prostředky budou směřovat na obnovu Ukrajiny. Udělejte vše pro to, aby země, ve kterých působíte, pomohly vybudovat účinný kompenzační mechanismus. A nezapomeňte podpořit naše lidi nejen co nejvíce, ale mnohem více. Čekají je nesmírně těžké časy. Usilujte o to, aby se naši lidé mohli vrátit do státu a aby byla uspokojena všechna jejich práva a oprávněné zájmy v hostitelských zemích. Musí být uspokojena ukrajinská identita, ukrajinské kulturní, vzdělávací, informační a sociální potřeby,“ apeloval na velvyslance Zelenskyj.

Sečteno a podtrženo, Zelenskyj vyzval diplomaty, aby všechnu svou snahu věnovali tomu, aby Ukrajina zvítězila v obraně proti Rusku a následně aby ji bylo možné obnovit. Prezident diplomaty důrazně požádal, aby v tomto směru konali velmi aktivně a v konkrétních krocích. Jako bylo získání systému protivzdušné obrany Patriot nebo Iris – a mnoho dalšího.

„Nejdůležitějším úkolem nás všech je vítězství v této válce. Musíme a dosáhneme ho! Sláva všem našim bojovníkům! Vděčnost všem, kdo pracují pro naše vítězství! Děkujeme za veškerou práci pro náš stát v obzvláště těžké době po 24. únoru! Upřímně vám blahopřeji k vašemu svátku, k vašemu profesnímu dni – Dni zaměstnanců diplomatických služeb – a přeji vám všem, abyste v příštím roce dosáhli ještě lepších výsledků než letos. Přeji vám všem krásné Vánoce, šťastné svátky a šťastný nový rok. Ať je tento rok vítězný! Sláva Ukrajině,“ uzavřel Zelenskyj.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…