Zelenskyj: Plodný rozhovor s Fialou. Osvobodíme se od Ruska rychleji než od Hitlera

23.06.2022 7:51 | Ze sítí

V noci na čtvrtek přednesl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj další projev k národu a ke světu. Přednesl ho v den, kdy se uzavírá čtvrtý měsíc pokračující ruské války proti Ukrajině. Vrátil se až do druhé světové války a připomněl, že 22. června 1941 nacistické Německo zaútočilo na Sovětský svaz, kam tehdy patřila i Ukrajina. A o 80 let později se situace opakuje, jen tentokrát Ukrajinu decimuje ruský agresor.

Zelenskyj: Plodný rozhovor s Fialou. Osvobodíme se od Ruska rychleji než od Hitlera
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj srovnal řádění nacistů na Ukrajině s tím, co v jeho zemi dnes předvádí ruští okupanti. Hrůzy, o kterých si svět myslel, že zůstanou ve 20. století jako strašná vzpomínka, se dnes znovu opakují. Tak to vidí ukrajinský prezident.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25849 lidí

„Dnes není nouze o srovnání, že Rusko 24. února udělalo totéž, co nacisté 22. června. O tom bylo řečeno mnoho. A chci dodat jen jednu věc. Od rána invaze do porážky agresora pak uplynulo 1418 dní. Musíme osvobodit naši zemi a dosáhnout vítězství, ale rychleji. Mnohem rychlejší. To je náš národní cíl a na jeho dosažení musíme denně pracovat. Nejen stát, ale i každý občan – na úrovni, na které je to možné,“ zaznělo z úst ukrajinského prezidenta.

Poté prozradil, že i středu věnoval rozhovorům s evropskými politiky a debatoval s nimi o tom, zda podpoří udělení kandidátského statusu Ukrajině na členství v EU. Hovořil prý s premiérem Řecka, Švédska, Lotyšska i Belgie.

Zmínil také telefonický rozhovor s českým premiérem Petrem Fialou (ODS).

„Česká republika. Plodný rozhovor s panem premiérem Fialou. Byly projednány priority českého předsednictví v Radě Evropské unie na příštích šest měsíců. A teď jsem si jistý, že hlas České republiky je nakloněn Ukrajině,“ pravil Zelenskyj.

„Belgie. Poděkoval jsem panu premiérovi De Croovi za podporu naší evropské perspektivy a pozval jsem ho na návštěvu Ukrajiny. Doufám, že se Belgie významně zapojí do poválečné obnovy naší země. Rakousko. Jsem vděčný kancléři Nehammerovi za politickou a humanitární podporu, za pochopení potřeb Ukrajiny. Pro rozvoj vztahů mezi našimi státy můžeme udělat hodně,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Pokud jde o situaci na bojišti, Rusové podle Zelenského podnikli raketový útok na Mykolajiv, odpálili sedm raket, ale prý naštěstí nikdo nezemřel. Sedm lidí utrpělo zranění. Další útoky zažila také Charkovská oblast, Černihivská oblast, Sumská oblast. A tady už podle Zelenského bohužel došlo ke ztrátám na životech.

„V Donbasu probíhají masivní letecké a dělostřelecké údery. Cíl okupantů v tomto směru zůstává stejný – chtějí postupně zničit celý Donbas. Celý. Lysyčansk, Slovjansk, Kramatorsk – jejich cílem je proměnit jakékoli město v Mariupol. Úplně ho zničit,“ poznamenal ukrajinský prezident.

Právě kvůli tomu, jak se Rusové chovají na Donbasu, Zelenskyj znovu a znovu prosí svobodný svět o dodávky dalších zbraní, s jejichž pomocí by bylo možné odolat ruskému tlaku.

Volal také po vyšetření všech ruských válečných zločinů.

„Náš společný vyšetřovací tým musí být co nejsilnější, aby se nikdo z ruských zločinců nevyhnul trestu. A to bude jeden z největších příspěvků k ochraně mezinárodního práva a pořádku naší doby. Stejně jako 1. září 1939 a 22. červen 1941 skončily norimberskými procesy, musí 24. únor 2022 skončit u spravedlivého soudu. Rusko se musí zodpovídat za všechno zlo, které přineslo Ukrajině,“ pravil Zelenskyj.

Nakonec prozradil, že vyznamenal dalších 195 obránců Ukrajiny. Z toho 17 posmrtně.

Pak přišlo tradiční rozloučení. „Sláva Ukrajině.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…