Zelenskyj: Už rok drží Rusové elektrárnu jako rukojmí

28.03.2023 7:51 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tentokrát ke svým spoluobčanům nepromlouval z kanceláře v Kyjevě, ale z výjezdního zasedání generálního štábu ve městě Dnipro. Poděkoval za práci jednotce nazvané Kraken. Promluvil také o Rusku, které cynicky hledá nové dno svých zločinů. A nachází ho v tom, že ohrožuje úplně celý svět. Jednou konkrétní věcí. Jednou elektrárnou. Nakonec zmínil chystanou velkou mezinárodní akci.

Zelenskyj: Už rok drží Rusové elektrárnu jako rukojmí
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve vlaku

Hlášení Zelenskému mu prý podali jak velitelé, kteří hájí Doněck,  tak i velitelé, kteří působí na jihu a na severu Ukrajiny. Všichni ukrajinští velitelé podle Zelenského chápou, že nemohou ruským agresorům odpustit žádný ze zločinů, žádnou bolest, které Rusové způsobují Ukrajincům od roku 2014.

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31382 lidí

„Dnes jsem v Záporoží navštívil místo, kde ruské rakety zasáhly obytné domy. Obyčejné domy... Ohořelé, bohužel částečně zničené. Desítky lidí byly tímto šíleným ruským úderem zraněny. Teroristé přesně věděli, kam své rakety míří. Vysoce explozivní Smerč. Na domy. Bylo zraněno 37 lidí, 2 zemřeli. Upřímnou soustrast těm, kteří přišli o své blízké... Samozřejmě že i za tento úder ponese Rusko odpovědnost,“ řekl.

Prezident ujistil ty, které útok ohrozil, ale přežili ho, že jim stát pomůže. Jedná se o stovky lidí a Zelenskyj ujistil všechny, že o ně bude postaráno. „Místní úřady a partneři mají prostředky na to, aby lidem poskytli první pomoc. A já děkuji všem, kteří realizují příslušné programy rychle a bez nadměrné byrokracie,“ řekl Zelenskyj.

Dnipro tady podle Zelenského hraje úlohu pevnosti, která bojovníkům z východu země poskytuje zázemí, ošetření, zásoby a je v boji o Donbas důležitým městem. „Děkuji ti, Dnipro, děkuji všem zde ve městě, kteří pomáhají Ukrajině stát, stát pevně a porazit okupanta,“ zdůraznil ukrajinský prezident. Poděkoval lékařům i zdravotním sestrám, kteří tady léčí zraněné vojáky. Ukrajinský prezident je podle svých vlastních slov navštívil a poděkoval jim za jejich nasazení, s jakým bránili Ukrajinu.  

„Mimochodem, chci poděkovat bojovníkům naší rozvědky za dnešní mohutnou práci v Bachmutu, jednotce Kraken, jako vždy – na špičkové úrovni. Dobrá práce, hoši,“ řekl Zelenskyj.

Po čase promluvil také o Záporožské jaderné elektrárně, o největší jaderné elektrárně v Evropě, kterou Rusové podle Zelenského využívají k tomu, aby vydírali celý svět.

„Žádný jiný terorista nedosáhl tak hluboko ve svém cynismu, v němž Rusko neustále hledá a nachází nové dno. Držet jadernou elektrárnu jako rukojmí déle než rok, je to nejhorší, co se mohlo v historii evropské a obecně světové jaderné energetiky stát. Čím déle bude ruská okupace Záporožské jaderné elektrárny pokračovat, tím větší bude hrozba pro bezpečnost Ukrajiny, celé Evropy i světa,“ řekl Zelenskyj.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) toto podle ukrajinského prezidenta chápe.

„A ještě jedna věc. Již nyní se připravujeme na významnou mezinárodní akci, která se uskuteční tento týden z iniciativy prezidenta Bidena a Spojených států. Summit pro demokracii. Ukrajina se ho zúčastní. Náš postoj na podporu svobody bude jako vždy znít silně. Jsem vděčný všem, kteří pomáhají naší zemi chránit svobodu! Sláva všem, kteří bojují za Ukrajinu! Děkuji všem našim lidem v Záporoží, v Marhanci, v Nikopolu, v Dněpru, ve všech městech, která chce Rusko tak moc zničit a která tak pevně stojí! Společně zvítězíme. Sláva Ukrajině!“ uzavřel prezident.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…