Zelenskyj zapnul kameru, vynechal pozdrav a spustil. Došlo k dalšímu ruskému zvěrstvu

15.01.2023 7:54 | Ze sítí

Bydlíte v devítipatrovém domě, máte sousedy s malými dětmi a nepadají vám na hlavu ruské rakety? Tak právě k vám se rozhodl promluvit Volodymyr Zelenskyj. Popsal takový dům v Dnipru, který prakticky celý zničila ruská raketa. Zelenskyj zdůraznil, že je konečně třeba zastavit takováto ruská zvěrstva.

Zelenskyj zapnul kameru, vynechal pozdrav a spustil. Došlo k dalšímu ruskému zvěrstvu
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Svůj nejnovější večerně - noční projev začal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Bez pozdravu. A zdůraznil, že pozdrav vynechal záměrně.

„Tento projev začnu bez pozdravu. A chci, aby mě slyšeli ti lidé - nejen političtí představitelé -, kteří stále váhají, zda má cenu poskytnout Ukrajině zbraně, které nám pomohou porazit teroristický stát v tomto roce. Rusko zahájilo další těžký raketový útok na ukrajinská města. Terčem teroristů se stal Kyjev, Charkov, Oděsa, Kryvy Rih, Dnipro, Vinnycja, Ladyžyn, Burštýn, Lvovská oblast, Chmelnyckyj a další města. Civilní objekty jsou cílem všude! Ve městě Dnipro byl při tomto ruském úderu zničen obytný dům. Obyčejný devítipatrový panelový dům, kterých je v různých městech východní a střední Evropy poměrně dost. Všechna patra této budovy - od druhého do devátého - byla rozbita při výbuchu ruské rakety,“ poznamenal.

Prozradil, že se podařilo zachránit desítky zraněných a traumatizovaných lidí. Jednou z nich je i tříletá holčička. A odklízení trosek prý ještě stále probíhá a ukrajinský prezident zdůraznil, že není jisté, kdo ještě leží zavalen pod troskami. „Bohužel počet obětí každou hodinou roste... Upřímnou soustrast příbuzným a přátelům.“ vyjádřil soustrast ukrajinský prezident.

A ihned zdůraznil, že tento ruský teror lze zastavit. Ale jen a pouze na bojišti. Tak to vidí Zelenskyj. Proto tak hlasitě volá po další vojenské podpoře svobodného světa Ukrajině. Ruský teror je podle Zelenského třeba zastavit na ukrajinské půdě, na ukrajinském nebi a na ukrajinských vodách. A k tomu jsou potřeba zbraně svobodného světa, které leží ve skladech partnerských států. Podle Zelenského je na čase, aby je partneři poskytli Ukrajině.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí
„Žádné přesvědčování ani pouhé míjení času nezastaví teroristy, kteří metodicky zabíjejí naše lidi raketami, bezpilotními letouny nakoupenými v Íránu, vlastním dělostřelectvem, tanky a minomety. Celý svět ví, co může zastavit a jak je možné zastavit ty, kdo rozsévají smrt,“ poznamenal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident na příkladu devítipatrového bytového domu ukázal, že Rusové se chovají stejně, jako se za druhé světové války chovali Němci. A tak jako svět před desítkami let porazil nacisty, musí dnes porazit i rusisty. „My musíme udělat vše pro to, abychom rusismus zastavili, stejně jako kdysi svobodný svět zastavil nacismus,“ uvedl doslova Zelenskyj.

Prezident prý vedl rozhovory s britským premiérem Sunakem o další podpoře Ukrajiny. Podrobnosti prý sdělí později, ale vyjádřil naději, že podobné rozhovory povede i s dalšími politiky. S politiky, kteří dobře chápou, že ruskému zlu je třeba se postavit, nelze ho přecházet. „Protože takové zlo nezná hranic,“ zdůraznil Zelenskyj.

Upozornil, že při posledním útoku Rusové vypálili na Ukrajinu 30 raket, ale na 20 z nich bylo sestřeleno. Zelenskyj za to poděkoval ukrajinskému letectvu i pozemní protiletecké obraně. Zachránili mnoho životů.

Zasažena byla i  energetická infrastruktura, především v Charkovské oblasti a v Kyjevě, ale podle Zelenského energetici dělají vše pro to, aby se škody podařilo co nejvíc napravit. „A nepřítel určitě dostane naši odpověď na bojišti. Naši vojáci mu ji dají,“ zaznělo od Zelenského. „Každý, kdo se podílel na tomto a dalších raketových úderech proti Ukrajině, bude nalezen a postaven před soud,“ přislíbil prezident.

Pak přidal už jen zvolání „sláva Ukrajině“.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mírová dohoda se rýsovala již na začátku r. 2022, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 15.01.2023 9:27:11
Ukrajina mohla zůstat celistvá, jen Kyjev musel přestat vraždit občany na východě. Zelenský odstoupil od jednání, dokonce tajná služba zavraždila vyjednávače. K válce nemuselo dojít, kdyby Kyjev naplnil Minské dohody. Dnes víme, že Minské dohody byly podvod na Rusko a především Doněck a Luhansk, aby se Kyjev dostatečně vyzbrojil. Zelenský sám způsobil, že se východní část odtrhla. Stále nevidím, jak chce najít usmíření s ruským obyvatelstvem Ukrajiny? Vraždění, čistky, vyhánění miliónů lidí z jejich rodné země není asi zrovna to pravé.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…