Zelený Liška volá po hospodářské renesanci. Vláda k ní však prý nesměřuje

22.02.2014 17:05

Česká ekonomika se potřebuje odlepit ode dna. Ačkoliv tomu čísla zahraničního obchodu naznačují, podle předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky se tak nestane. Je totiž potřeba kompletní hospodářská a kulturní obroda společnosti.

Zelený Liška volá po hospodářské renesanci. Vláda k ní však prý nesměřuje
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Pouhý den po odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila, svolal předseda Strany zelených Ondřej Liška demonstraci

„Potřebujeme zásadní hospodářskou renesanci státu a kulturní obrodu společnosti postavené na zcela jiných základech než doposud,“ píše ve svém tiskovém prohlášení Ondřej Liška.

„Stále více mladých lidí si není jisto svou budoucností. Přitom nečekají, že jim vše spadne do klína a nebojí se tvrdé práce. Potřebujeme vlít do žil této generace novou naději. Podobně jako se ve 30. letech minulého století podařilo USA dostat se z krize díky programu Nový úděl prezidenta Roosevelta, potřebuje Česko plán své ekonomické renesance,“ míní předseda zelených.

Celý text ZDE

Podle něj se vláda snaží jít správným směrem, jenže řada opatření působí neurčitě a málo ambiciózně, což snižuje důvěryhodnost. „Nejhmatatelnějším opatřením v oblasti zaměstnanosti je Zelená úsporám. Je dobře, že chce pokračovat v projektu, který prosadili v minulosti zelení. Jeho forma je ovšem vágní. Projekt je třeba podpořit nejméně 12 miliardami korun ročně. Taková podpora by znamenala 1% růst HDP každý rok, vytvořila by až 35 000 pracovních míst a domácnosti v zateplených domech by ročně ušetřily patnáct tisíc korun a více,“ vysvětluje Liška.

„Důraz na praktické zkušenosti se netýká pouze učňovských oborů, samozřejmostí by měl být u všech studentů, včetně vysokoškolských. Chceme-li, aby se naše děti opravdu v životě neztratily, dívejme se také přes plot české zahrádky. Každý středoškolák a učeň by měl mít právo strávit před koncem studia alespoň půlrok na škole v zahraničí,“ dodává další návrh.

„Doba, kdy Česko konkurovalo jen díky kvalitní, levné pracovní síle, je pryč. Pokud chceme v budoucnu uspět, potřebuje nejen rekonstrukci, ale také hospodářskou a kulturní renesanci státu a společnosti,“ uzavírá Liška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…