Zeman: Rozhodnutí Amazonu je chyba brněnských zastupitelů

02.04.2014 14:36

Rozhodnutí internetové firmy Amazon, která v současné chvíli nepočítá se stavbou distribučního centra v Brně, je primárně chybou brněnských zastupitelů, řekl prezident Miloš Zeman, který je na návštěvě v Srbsku.

Zeman: Rozhodnutí Amazonu je chyba brněnských zastupitelů
Foto: Amazon
Popisek: Amazon

Přivítal ovšem nabídku jihomoravského hejtmana Michala Haška, který Amazonu nabídl pozemky u brněnského letiště. „Ale když vás jednou odněkud vyhodí nebo řeknou, že vás nechtějí, tak je docela lidské, že se urazíte a že příště na tu nabídku nereflektujete," uvedl Zeman.

Amazon momentálně místo Brna zvažuje jiné alternativy ve střední Evropě. Českým novinářům to dnes v distribučním centru v německém Grabenu řekl ředitel Amazonu pro Evropu Tim Collins.

Sobotka: Vláda udělala pro získání investice Amazonu maximum

Vláda učinila pro získání investice Amazonu maximum, uvedl dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na rozhodnutí americké firmy neinvestovat v Brně. Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) jde o nepříjemnou zprávu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v této souvislosti hovoří o absurdních rozhodnutích brněnských zastupitelů, kteří opakovaně výstavbu logistického centra v Brně odmítli. Amazon dnes oznámil, že už se stavbou areálu v Brně nepočítá.

Firma chtěla původně stavět logistický sklad v brněnské průmyslové zóně Černovická terasa. Proti tomu se ale třikrát postavili brněnští zastupitelé. Při posledním hlasování se pro příchod Amazonu vyslovilo 25 zastupitelů z 55. Ti, kteří byli proti, argumentovali například tím, že současný územní plán nedovoluje stavět na těchto pozemcích logistická centra.

„Vláda České republiky učinila pro získání této investice maximum, bohužel celé úsilí ztroskotalo na odmítnutí ze strany zastupitelů, zejména z řad ODS v Brně," uvedl v prohlášení ministerský předseda a šéf ČSSD, jejíchž několik členů pro investici také nehlasovalo. „Jsem rád, že Amazon bude investovat do logistického centra v Dobrovízi, kde, jak jsem informován, vše pokračuje dobře. Vývoj s investicí Amazonu v Brně vládu neodradí od toho nadále tvrdě pracovat na získávání dalších nových investic zejména do regionů s vysokou nezaměstnaností," doplnil.

Babiš má rozhodnutí brněnských zastupitelů za absurdní v situaci, kdy se vláda snaží do země přivést zahraniční investory, kteří by v Česku zaměstnali lidi a platili daně. Česko má podle Babiše patnáct vlád - jednu centrální a čtrnáct krajských - mezi nimiž neexistuje jednota. Řekl to po dnešním jednání kabinetu.

„Je to situace, která je samozřejmě velmi nepříjemná, protože každá taková investice má nejenom tu přidanou hodnotu, o které mluvil pan vicepremiér, ale je to také signál pro další investory, jestli skutečně o ně máme zájem," prohlásil další vicepremiér Bělobrádek. Jediná páka, kterou podle něj vláda má, aby takové situace ovlivnila, je upozorňovat na ně. Pak už je to jen na voličích, podotkl s tím, že komunální volby se blíží.

Jihomoravský kraj po odmítnutí ze strany Brna nabídl Amazonu pozemky u brněnského letiště. Regionální ředitel developerské společnosti CTP Invest Tomáš Budař ovšem ČTK již dříve sdělil, že tento pozemek je pro Amazon z několika důvodů nevhodný. Stavět by se podle něj dalo jen na 75.000 metrech čtverečních, firma ale plánovala halu o velikosti 95.000 metrů čtverečních. Investice za zhruba 2,7 miliardy korun měla přinést více než 1500 pracovních míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…