Zeman: Za čí peníze se privatizovala Mostecká uhelná, jsem nevěděl

16.06.2021 12:54

Prezident Miloš Zeman ve středu prostřednictvím videokonference svědčil v případu kontroverzní privatizace Mostecké uhelné společnosti, jejíž odprodej v roce 1999 schválil právě Zemanův kabinet. Státní podíl byl prodán za 650 milionů korun firmě Investenergy, později se případem začala zabývat česká i švýcarská protikorupční policie kvůli podezření z praní špinavých peněz.

Zeman: Za čí peníze se privatizovala Mostecká uhelná, jsem nevěděl
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Anketa

Bojíte se negativních dopadů očkování proti covidu-19 na vaše zdraví?

73%
23%
hlasovalo: 9295 lidí

Zeman ve výpovědi uvedl, že názory na privatizaci strategických společností se ve vládě různily. „Názory se lišily, moje vláda byla poněkud zdrženlivější ve srovnání s předchozí vládou, kdy se privatizovalo téměř vše,“ uvedl prezident, podle nějž ale Mostecká uhelná strategickou společností pro stát nebyla. „Byla prostě jednou ze společností těžící uhlí a takových společností bylo víc,“ prohlásil Zeman podle informací serveru Idnes.cz.

Jestli už tehdy probíhalo kolem Mostecké uhelné nějaké policejní šetření prý Zeman neví. „Zeptejte se tehdejšího ministra vnitra,“ vzkázal prezident soudkyni. Zeman dle svých slov také netušil, že peníze, které použila firma Investenergy na odkoupení státního podílu, ve skutečnosti patřily manažerům mostecké uhelné.

Obžalovaní manažeři tak podle obžaloby podvodem ovládli Mosteckou uhelnou a stát připravili o 3,2 miliardy korun. Podle nich ale vláda věděla komu podíl prodává a více ji to navíc nezajímalo, protože se jen chtěla podílu zbavit. Podle exministra průmyslu Miroslava Grégra kabinet netušil, že existuje souvislost mezi firmou Investenergy a manažery Mostecké uhelné, ačkoliv to tehdejší zákulisní informace naznačovaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…