Zeman končí. Mladý Kolář ho pozvracel na rozloučenou

10.12.2022 12:00 | Ze sítí

Pomalu se blíží poslední vánoční poselství Miloše Zemana. O příštích Vánocích už bude na Hradě či v Lánech úřadovat jiný prezident. Poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) se rozhodl zhodnotit Zemanovo prezidentství. Nebral si přitom servítky. Vycházel přitom z analýzy Zemanova vztahu s Ministerstvem zahraničních věcí ČR z pera novinářky serveru Seznam Zprávy Terezy Šídlové.

Zeman končí. Mladý Kolář ho pozvracel na rozloučenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě hrdiny bojů za svobodu z Domova Vlčí mák v Ústřední vojenské nemocnici

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
Starosta Prahy 6 a poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) po léta patří k nejhlasitějším kritikům prezidenta Miloše Zemana. Ve svém nedávném příspěvku na facebooku ho označil za „žábu na prameni“. 

„Asi všichni víme, že končící prezident byl ‚žábou na prameni‘ a roky ovlivňoval českou zahraniční politiku. Miloš Zeman se naprosto otevřeně snažil vytvořit ‚východní‘ mocenské centrum na Hradě. Oslaboval roli ministerstva zahraničí, foukal pod kotel pokaždé, kdy šlo ministerstvo personálně oslabit. Podílel se na devalvaci diplomacie, když se z ambasád stala hřiště pro staré politické kohouty,“ začal Kolář.

Přitom k tomu podle Koláře nemuselo docházet, kdyby vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) a Andreje Babiše (ANO)  Zemanovi tolik neustupovaly.

„Ve chvíli, kdy se ministerstvo zahraničí nechá upozadit ve prospěch prezidenta, tak to nemůže dopadnout dobře. A ono to také dobře nedopadlo. Nedivil bych se, kdyby se pan ministr Lipavský těšil na výměnu na Hradě a na to, až mu nikdo nebude nutit všelicos od podivných názorů až po podivné lidi. Až bude mít v prezidentovi partnera, který se drží svých kompetencí a se zahraniční politikou ministrovi pomáhá, ne mu přidělává práci,“ pokračoval Kolář.

Ondřej Kolář promlouvá

Kolář se těší, až bude prezidentem někdo, kdo české zahraniční politice prospěje a nebude jí škodit tak, jak jí škodil Miloš Zeman, o čemž se v analýze rozepsala Tereza Šídlová.

Ta poukázala na to, že Zeman prosazoval své lidi na některé diplomatické posty a když nebylo po jeho, pak výměny diplomatů blokoval, což nebylo ku prospěch české diplomacie jako celku.

Někdejší eurokomisař, europoslanec a pracovník ministerstva zahraničí Pavel Telička pár slovy popsal, kam Zeman přehodil hradní kormidlo zahraniční politiky. „Na Hradě byly zájmy ve vztahu k Rusku, Číně a dalším teritoriím bývalého Sovětského svazu. Změnil se vztah k EU, z povrchně proevropského na stejně povrchní a populisticky kritický přístup,“ napsal Telička s tím, že prezident vyžadoval celou řadu konzultací nad rámec toho, co bývalo zvykem před jeho prezidentstvím.

Podle Ústavy ČR má prezident v zahraniční politice své země hrát roli, je prvním reprezentantem republiky navenek. Na druhé straně zahraniční politiku státu určuje vláda. Jenže Zeman je prvním přímo zvoleným prezidentem a fakt přímého zvolení dával Zemanovi pocit, že může v této oblasti projevovat svou vůli.

Vpád ruské armády na Ukrajinu to částečně změnil, ale jen částečně.

„Přestože se navenek zdá, že zejména po ruské invazi na Ukrajinu si vláda vzala zpět zahraniční politiku a v podstatě neviditelný Zeman už nemá vliv, ministerstvo zahraničí zůstává v jisté křeči. Zvlášť když jde o Zemanovo ‚oblíbené‘ Rusko,“ napsala Šídlová s tím, že Lipavský v poslední době mlžil v otázce výměny velvyslance v Rusku.

Novým velvyslancem by se měl stát zkušený Jiří Čestecký, a ač Poslanecká sněmovna označila Rusko za „stát podporující terorismus“, Lipavský zdůrazňoval, že i s takovouto zemí je třeba udržovat jakés takés diplomatické vztahy.

Šídlová tady citovala Ondřeje Koláře, který dával najevo, že není s děním kolem ambasády v Moskvě spokojen.

„V diplomacii to  máte jako v armádě – jsou nižší hodnosti diplomatů, a pak máte samozřejmě vyšší. Velvyslanec je tady něco jako generál a představuje nejvyšší možnou úroveň zastoupení v cizině. Takže pokud někteří kolegové považují za normální, aby základní úroveň diplomatických vztahů, tím spíš u teroristického režimu, kterému tím dáváme zbytečně váhu, zabezpečoval ‚diplomatický generál‘, tedy velvyslanec, spíš to vypadá, že neví, o čem mluví,“ napsal Kolář.

V textu Šídlová také zmínila, že ať už bude prezidentem kterýkoliv ze tří nejvýraznějších uchazečů – Andrej Babiš (ANO), Petr Pavel, nebo Danuše Nerudová – tak že nikdo z nich se nebude chovat na Hradě tak, jak se choval Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pelech Kolářů má našlápnuto s Pavlem na Hrad, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseApep , 10.12.2022 12:12:44
a tak si tu cestu snaží vyšperkovat čímkoli. Hlavně, když se o tom bude psát. A protože z něj nemůže vypadnout nic, co by se dalo spojovat s chytrostí, tak alespoň nadává a pomlouvá. To sice dokáže každá trhovkyně, nebo hospodský povaleč, ale ne každému to někdo otiskne. A i negativní reklama je reklama. A to je v podstatě jediné, co Kolář junior ví.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…