Zeman rozstřílel Bohuslava Sobotku

12.03.2015 8:17

Miloš Zeman si myslí, že je špatným svědomím Bohuslava Sobotky, a proto jej předseda ČSSD raději nechce vidět na stranickém sjezdu. Kromě toho Sobotkovi vzkázal, že místo hledání příčin stranických neúspěchů se stále vrací do minulosti a snaží se, bůh ví proč, útočit na prezidenta. A nakonec mu vzkázal, že v roce 2013 byl jediným viníkem volebního neúspěchu ČSSD, a proto měl být chlap a odstoupit, což prý dokázal i Jiří Paroubek.

Zeman rozstřílel Bohuslava Sobotku
Foto: Jiří Hroza
Popisek: Třetí zastavení prezidenta na návštěvě v Plzeňském kraji byla beseda s žáky středních škol v Plzni v areálu střední průmyslové školy elektrotechnické

Anketa

Ke sjezdu ČSSD: Kterého kandidáta chcete do funkce 1. místopředsedy ČSSD?

hlasovalo: 5281 lidí

Fakt, že nebyl pozván na víkendový sjezd ČSSD Miloše Zemana nemrzí, alespoň si prý v Lánech odpočine, na což jinak nemá moc času. Důvody, proč nebyl pozván, ale vidí jasně: „Já jsem tak trochu špatné svědomí pana předsedy Sobotky. Jak jsem sledoval jeho zprávu, on místo toho, aby přemýšlel, proč dostal 20 procent v minulých parlamentních volbách, tak se vrací do roku 2003 a mluví o provazu v domě oběšencově,“ myslí si prezident.

Podle Josefa Kopeckého z MF DNES, který s ním rozhovor vedl, ale Sobotka mluví i o případech, kdy Miloš Zeman ČSSD poškodil. Například když podpořil přeběhlíky Melčáka s Pohankou, kteří tak umožnili vznik Topolánkovy vlády, nebo když v roce 2008 podpořil na prezidenta Václava Klause, třebaže kandidátem ČSSD byl Jan Švejnar. První případ Zeman odmítl, to prý byla iniciativa Miroslava Šloufa, se kterou neměl nic společného. V druhém případě prý skutečně stál proti ČSSD. „Protože se skutečně domnívám, že Václav Klaus byl lepším prezidentským kandidátem než Jan Švejnar, který sem občas zajíždí z Ameriky a rozdává nám tady svoje moudra,“ myslí si.

Bohuslav Sobotka o Zemanovi také prohlásil, že je v řadě názorů blíže spíš tvrdým konzervativcům než moderní evropské levici. Například ve vztahu k životnímu prostředí nebo při hodnocení situace na Blízkém východě. Zeman to však odmítl. „To, že jsem několikrát odsoudil zelený fanatismus, na tom není nic konzervativního,“ říká. A s druhým tématem je to prý ještě nepochopitelnější. Boj proti Islámskému státu by podle Zemana měl být zájmem každého normálního politika a naopak spojovat pravici s levicí. „Budu považovat za politického amatéra kohokoliv, kdo tento názor přiřadí k politické levici nebo politické pravici,“ dodal prezident s tím, že bezpečnost je všeobecným národním zájmem.

Pak ještě vysvětloval, co se odehrálo v noci po posledních volbách v letním prezidentském sídle během setkání, které jeho odpůrci nazývají „Lánský puč“. První místopředseda ČSSD Michal Hašek jej prý požádal o standardní setkání již několik dní před volbami, když ještě nikdo netušil, jak dopadnou. „Neradili jsme se o tom, jak se zbavit předsedy, ale proč došlo k druhému nejhoršímu výsledku sociální demokracie od roku 1992,“ přiblížil obsah schůzky se špičkami protisobotkovské frakce ČSSD.

Pak vyjádřil názor, že předseda strany se k takovému neúspěchu měl postavit čelem a sám odstoupit. „To i ten Paroubek měl o dvě procenta víc a zachoval se jako chlap, protože rezignoval,“ připomněl Sobotkovi jeho předchůdce. Sám pro sebe si prý Zeman upravil přísloví, že úspěch má mnoho otců, kdežto neúspěch je sirotek. V jeho verzi zní: „Úspěch má mnoho otců, neúspěch jednoho. A tím je předseda“.

Nakonec ještě prezident prozradil, že očekává, že současná koalice vydrží až do řádných voleb, ačkoliv je jasné, že bude dále narůstat koaliční napětí.

Nejde o první tvrdý výpad prezidenta vůči premiérovi. Před několika dny Zeman řekl ParlamentnímListům.cz,  že Sobotku považuje za zrádce.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…