Zeman totálně vyvrátil nařčení Jindřicha Šídla na téma Šlouf. A takto si poradil s gymnazisty

11.09.2013 15:25

Prezident Miloš Zeman v doprovodu dcery Kateřiny ve středu zahájil třídenní návštěvu Pardubického kraje. Diskutoval se studenty, s krajskými zastupiteli a v podvečer ho čeká setkání s občany na historickém Pernštýnském náměstí. Během debat varoval především proti mediální manipulaci a definitivně vyvrátil údajnou Šloufovu návštěvu v Lánech.

Zeman totálně vyvrátil nařčení Jindřicha Šídla na téma Šlouf. A takto si poradil s gymnazisty
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s dcerou Kateřinou navštívil Pardubický kraj

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Během diskuse v prostorách krajského úřadu se zastupiteli prezident republiky mluvil o silné farmaceutické lobby, kterou je prý prolezlý český Parlament, ale pochlubil se také, že kvůli stanovené dietě zcela přestal pít tvrdý alkohol.

Miloš Zeman rovněž obhajoval takzvané panašování, kdy si mohou voliči výběrem jednotlivých kandidátů de facto sestavit svoji vlastní kandidátku. Tak by se prý předešlo, aby se do sněmovny dostávali neschopní lidé, kteří nic nedokázali.

Farmaceutická lobby zdražuje léky nám všem

„Pochopitelně ne vždycky to je možné rozeznat předem. Třeba u blonďaté bestie Kristýny Kočí jsme poznali až později, že je onou blonďatou bestií,“ dal za příklad prezident.

Ten ale uvedl důležité téma, o kterém se veřejně téměř nemluví. V souvislosti s nízkou úrovní Parlamentu a s tím provázanou nedůvěrou v politiky zmínil silný vliv zájmových skupin na poslance. Uvedl to citátem expremiéra Mirka Topolánka, s nímž o tom před lety mluvil na své chalupě na Vysočině.

Topolánek mu prý tehdy řekl o síle farmaceutické lobby, proti níž je třeba myslivecká lobby zanedbatelná. „Nevím, jestli víte, že ceny léků jsou ze dvou třetin tvořeny patentovými poplatky, které se odvádějí zahraničním farmaceutickým firmám. Domácí firma Zentiva vyrábí léky, které už nemají patentovou ochranu. To je příklad lobby, která nesmírně zdražuje léky a výdaje na zdravotnictví,“ uvedl prezident Zeman před pardubickými krajskými zastupiteli.

Prezident s pardubickým hejtmanem Martinem Netolickým (ČSSD)

Konec tvrdého alkoholu

Došlo i na jeho dietu, kterou musí Zeman dodržovat kvůli cukrovce. „Zastavil jsem pití tvrdého alkoholu, to je fakt číslo jedna. Protože se říká, že slivovice léčí všechny nemoci, doufám, že lékaři tuto dietu jednou odvolají. Skleničky vína jsem ze šesti zredukoval na dvě. Bohužel se mi velmi málo podařilo omezit kouření cigaret, to je neřest, kterou si stále zachovávám,“ prozradil na sebe.

Ještě před obědem se stihl Miloš Zeman setkat se studenty pardubického Gymnázia Dašická a vyzval je, aby kladli především provokativní otázky. A většina dotazujících studentů jeho výzvu vyslyšela. Hned na počátku usadil studenta, který mu vyčetl, že jeho návštěva kraje je příliš drahá. Zemanova kancelář ale žádné náročné požadavky nepředložila, což potvrdila i primátorka města Štěpánka Fraňková.

Gymnazista citoval Gottwalda, prezident ho káral, že otázku čte z papíru

Zeman tazateli doporučil, aby více přemýšlel o tom, co si přečte v médiích a přistupoval k nim se skepsí, která je dle jeho slov základem inteligence. Jako příklad mediální lži prezident uvedl tvrzení novináře HN Jindřicha Šídla, že se v Lánech setkal s Miroslavem Šloufem. Jak již ParlamentníListy.cz uvedly v neděli, nebyl to Šlouf, ale ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Lang. Tuto informaci Zeman v plném rozsahu definitivně potvrdil.

"Miroslav Šlouf u mě v Lánech nebyl. Ten pán na fotografii, kterou uveřejnil Jindřich Šídlo, byl šéf BIS Lang," uvedl doslova prezident republiky.

(POZNÁMKA: Jindřich Šídlo po zveřejnění článku uvedl na Facebooku na zdi člena ODS a bloggera Petra Paulczyňského: Tak to asi těžko přebiju. Asi opravdu blbě vidím, nicméně, já viděl tutově Šloufa. Pokud jsem se ovšem seknul, pak teda neni důvod to nějak protahovat, žádnej jinej důkaz nemám, omlouvám se. Byl jsem o tom ale pevně přesvědčenej, jinak bych to nikam nepsal.)

Jiný gymnazista se chtěl do hlavy státu pustit kvůli výroku o ústavních zvyklostech. Student se zeptal, zda Zeman může najít rozdíl mezi svým výrokem o idiotských ústavních zvyklostech a výrokem Klementa Gottwalda, že bude do starých měchů nalévat nové víno. Gottwald tato slova také použil v souvislosti s Ústavou.

„Poněkud mě překvapilo, že svoji otázku čtete. Jistě to není tím, že by vám ji někdo připravil,“ pozastavil se nejdříve Miloš Zeman nad formou položení dotazu. „Nikdy jsem neoznačil ústavní zvyklosti za idiotské. To je výmysl novinářů. Přesný citát zní: Pojem ústavní zvyklosti je idiotský. V tom je zatracený rozdíl a mimochodem, několik právníků tento názor potvrdilo,“ sdělil prezident.

Zvyklost totiž podle jeho slov buď je či není zakotvena v Ústavě. „Není-li tam zakotvena, nemůže být označována za ústavní zvyklost. Můžeme ji označovat pouze pojmem zvyklost,“ vysvětloval Miloš Zeman.

Apel na studenty: Zkoumejte vše vlastní hlavou a vycházejte z vlastních zkušeností

Řada dalších otázek se točila kolem sporných témat, která média často různě prezentovala. Prezident proto v závěru vyzval studenty, aby byli k médiím a novinářům ostražití. Kritizoval média, že často píší jen o negativních událostech. Přirovnal to k situaci, když pokrývač kvalitně udělá střechu, nikoho to nezajímá. Ale když pokrývač spadne ze střechy a zabije se, je z toho palcový titulek.

Debata na Gymnáziu Dašická

„Zkoumejte všechno vlastní hlavou a uvědomte si, že vedle pokrývačů, kteří spadnou ze střechy, je spousta lidí, kteří tu střechu dokážou opravit. Nevsázejte na sliby, že je to dobrý pokrývač. Ptejte se, kolik střech už opravil a z kolika spadl. Vycházejte z vlastních zkušeností a ne z toho, co do novin napíší často neúspěšní komentátoři. Přeji vám v životě to nejkrásnější, co vás může potkat, přeji vám úspěch,“ rozloučil se prezident Zeman s gymnazisty.

Během středy hlavu státu čeká návštěva firmy Explosia, debata s občany na náměstí či setkání s pardubickými osobnostmi na zdejším zámku. Miloš Zeman s delegací poobědval v hotelu Zlatá Štika. Menu obsahovalo bramborovou polévku s pravými hřiby, telecí kýtu na majoránce a jablečný koláč s ořechy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…