Zeman ve svém projevu odkazoval na Beneše. A europoslanec ODS se mu za to vysmál

27.12.2013 16:08

Europoslanec za ODS Ivo Strejček hodnotí vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana jako sebestřednou prezentaci. Začetl se také do vánočního projevu prezidenta Edvarda Beneše z roku 1944, k němuž se Zeman mimo jiné hlásí, a poukázal na zásadní rozdíly.

Zeman ve svém projevu odkazoval na Beneše. A europoslanec ODS se mu za to vysmál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Strejček ve svém vyjádření v bodech uvádí výhrady k projevu Zemana. V prvé řadě namítá, že prezidenti Masaryk a Beneš se obraceli k národu před Vánocemi a ne na konci svátků.

Zeman se nepokusil o nic kromě obhajoby svého výkonu

Na rozdíl od prezidentů, na které odkazoval, se Zeman ve svém projevu nepokusil o nic kromě obhajoby svého výkonu ve funkci hlavy státu.

Podle Strejčka se tak Zeman nadále snaží přeformátovat parlamentní demokracii v ČR na kvaziprezidentský systém.

Strejčkovi také vadí, že prezident nevyužil čas k popisu stavu české společnosti a nenabídnul výklad toho, proč a jak se naše společnost k současnému stavu dopracovala.

Dozvěděli jsme se, že se Zeman několikrát neúspěšně zbavoval závislosti na cigaretách

„Namísto toho jsme se dozvěděli, že se několikrát neúspěšně pokusil zbavit závislosti na cigaretách, že nad Pražským hradem vlaje `konečně` vlajka EU, že se pan prezident snažil zlepšit čerpání tzv. evropských fondů či hovořil o jeho rozhodnutí neudělit žádnou amnestii a zbavit se rozhodování o tzv. prezidentských milostech,“ uvádí Strejček.

V kontextu vážných hospodářských a politických problémů České republiky považuje Strejček vánoční poselství Zemana za sebestředné, prázdné a bezobsažné.

Beneš ve svém projevu popisoval aktuální situaci a nabízel optimistické poselství

Strejček namátkou ve vlastní knihovně prolistoval vánoční poselství prezidenta Edvarda Beneše z 23. prosince roku 1944. „Kromě pečlivého popisu aktuální válečné situace, kromě optimistického poselství československému lidu, nabízí v tomto projevu Beneš rámcový pohled na to, jaké bude poválečné uspořádání poměrů ve svobodném Československu,“ upozornil Strejček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…