Zeman vyzval Hřiba k rezignaci, zde je odpověď: Babišova kampaň, ruští agenti i výzvy ke slušnému chování

07.09.2021 20:59

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal primátorovi hlavního města Prahy Zdeňku Hřibovi (Piráti) v úterý otevřený dopis, v němž jej nabádá k rezignaci, a sice kvůli kolabující dopravě v Praze. Primátor již sepsal reakci, v níž uvádí, že výzvu k rezignaci vnímá jako pouhé zapojení pana prezidenta do předvolební kampaně. Sám jej naopak k rezignaci vyzývá. A zároveň také hlavu státu zve k návštěvě podhradí a setkání s Pražany, na které zatím nenašel ve svém programu čas.

Zeman vyzval Hřiba k rezignaci, zde je odpověď: Babišova kampaň, ruští agenti i výzvy ke slušnému chování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

„Za poslední roky, co si pamatuji, pan prezident o Pražany neprojevil žádný zájem. V rámci svých výjezdů za občany se Praze vyhýbal a ani nikdy nenavštívil ve své funkci magistrát. Výzvu k rezignaci tak vnímám jako pouhé zapojení pana prezidenta do předvolební kampaně a doufám, že si jej pan Babiš i vykáže ve své kampani, která už dávno přesáhla hranice slušnosti i vkusu,“ píše primátor ve své reakci zveřejněné na webu pražské Pirátské strany.

Naopak výzvu k rezignaci otočil na stranu Zemana: „Stejně tak bych mohl i já v duchu tohoto folklóru vyzvat pana prezidenta ke zvážení jeho rezignace. Třeba kvůli hájení zájmů jiných mocností namísto České republiky v kauze ruských agentů a výbuchu ve Vrběticích, jeho neustálé snaze rozeštvávat společnost nebo kvůli neschopnosti dodat národu sílu v době koronavirové krize,“ pokračuje pražský primátor.

Původní text ZDE.

K rezignaci by podle Hřiba mohl prezident, který kritizoval dopravní kolaps v Praze, vyzvat i ministra dopravy. „Když nejvíc ze všeho záleží prezidentovi naší země na stavu silnic, předpokládám, že zítra pan prezident vyzve k rezignaci i ministra dopravy. Vždyť i na D1 jsou kvůli opravám uzavírky a zácpy.

Mimochodem, o žalostné dopravní situaci na této klíčové dopravní tepně svědčí i to, že pan prezident do Brna raději letěl 1. září letadlem, než aby jel autem po D1. Tato prezidentova cesta mimochodem stála po započítání amortizace letadla cca 450 tisíc korun. Kolik by za to asi bylo obědů pro školáky, o kterých mluvil ve svém projevu, nechávám k zamyšlení,“ uvedl.

Připomíná, že silnice v Praze opravují proto, že je převzali v neutěšeném stavu po předchozím vedení magistrátu pod vlajkou ANO. „Dluh na opravách silnic byl neuvěřitelných 30 miliard Kč, jak vyčíslil náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (PRAHA SOBĚ). Zásadních oprav je proto letos víc než dříve. Všechny opravy jsou maximálně koordinované k tomu určeným koordinátorem.

Na jednom místě tak probíhá v rámci jedné akce pokládka nového povrchu vozovky, a zároveň k tomu obnova inženýrských sítí nebo tramvajové trati. V důsledku to znamená, že se na jednom místě nebude kopat stále dokola, ale že se to udělá pořádně najednou. Je také nutné zmínit, že za posledních deset let počet osobních aut v Praze vzrostl o třetinu, a tak se doprava zahušťuje a silnice čelí stále větší zátěži,“ vysvětluje Hřib tamní dopravní situaci.

Té navíc podle něj nepřispěla ani populistická vyjádření některých politiků, například premiéra Babiše, o MHD v době vrcholící koronakrize. „Přestože bezpečnost MHD potvrdily vědecké studie, tak celou řadu lidí přimělo toto strašení k přesednutí do aut. Já nicméně jezdím MHD do práce ze sídliště na Jižním Městě po prakticky celou dobu koronakrize a nenakazil jsem se,“ upozorňuje.

Závěrem Hřib přidává pro Zemana pozvánku: „Zvu pana prezidenta k návštěvě podhradí a setkání s Pražany, na které zatím nenašel ve svém programu čas.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…