Zemane, žádní Alexandrovci! vyzývá petice

23.04.2015 15:57

Petice požadující, aby prezident Miloš Zeman zrušil svou záštitu nad letošním koncertním turné Alexandrovců, se v těchto dnech objevila na internetu. Dosud se pod ní shromáždilo zhruba 120 podpisů. Český prezident poskytl záštitu turné Alexandrovců, které proběhne v Česku a na Slovensku letos na podzim.

Zemane, žádní Alexandrovci! vyzývá petice
Foto: Alexandrovci
Popisek: Alexandrovci

Nicméně v diskusi pod peticí se objevily ve velkém množství názory, které s peticí nesouhlasí. Jako například tento: „Novodobí inkvizitoři! Což takhle zakázat vydávání knih ruských autorů nebo nehrát divadelní hry a balety ruských autorů? Měli byste se dát vyšetřit!“ Pochopitelně se ale objevily i názory opačné: „Ruská kultura – to jsou rakety, tanky, Kalašnikovy a – Alexandrovci. Je to hlásná trouba ruského imperialismu. Ze Západu k nám přišlo vše ostatní: od parního stroje přes auta a počítače až po Beatles.“

Petice ZDE

Sobotka poskytnutí záštity odmítl

Zprávu o poskytnutí záštity Zemanem přinesly jako první exkluzivně ParlamentníListy.cz. O záštitu byl požádán i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který to však údajně kvůli současné situaci okolo Ukrajiny a Ruska odmítl.

„Potvrzuji, že pan prezident udělil záštitu turné souboru Alexandrovci u příležitosti 70. výročí osvobození a ukončení druhé světové války, které se koná ve dnech 10.–19. října 2015. Pan prezident tuto záštitu udělil 15. srpna tohoto roku,“ sdělil loni v srpnu ParlamentnímListům.cz mluvčí a šéf tiskového odboru Hradu Jiří Ovčáček.

Urban: Zakažme vystoupení Alexandrovců na českém území

Koncerty sboru Alexandrovci se staly terčem kritiky některých protirusky naladěných komentátorů už loni na jaře. Například publicista Jan Urban, který dlouhodobě vystupuje jako kritik Ruska i prezidenta Vladimira Putina, tehdy napsal, že bychom měli vystoupení Alexandrovců na území Česka zakázat. Turné tohoto legendárního sboru jsou přitom na svých koncertech po českých zemích hojně navštěvována a naše vlast patří k tradičním zastávkám tohoto známého ruského uskupení.

„Pro začátek by Česká republika mohla na svém území zakázat činnost kozáckých a podobných spolků podporujících agresi stejně jako znemožnit činnost bezpečnostních agentur s ruskými vlastníky. Mohla by z bezpečnostních důvodů ostentativně vyřadit ruské firmy ze soutěží o veřejné zakázky – ano, i o případnou dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Mohla by omezit počet ruských diplomatů na svém území či omezit vystoupení vojenských pop ansámblů, jako jsou Alexandrovci – a vyzvat k podobným symbolickým krokům i partnery v Evropské unii a v Severoatlantické alianci,“ napsal Urban. Osobnosti a politici, kteří s Ruskem sympatizují, za tyto názory ale Urbana kritizovali.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …