Zemanova cesta z Číny vyvolala pozdvižení. Využil Kellnerem pronajaté letadlo

28.10.2014 9:58

Miliardář Petr Kellner se zúčastnil pondělního setkání prezidenta Miloše Zemana s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Potvrdil to mluvčí Kellnerem ovládané skupiny PPF Radek Stavěl. O Kellnerově účasti se zatím jen spekulovalo. PPF má v Číně obchodní zájmy, její firma Home Credit nabízí Číňanům úvěry. Zeman se v pondělí vracel do Česka letadlem PPF a skupiny J&T, podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka kvůli úspoře času.

Zemanova cesta z Číny vyvolala pozdvižení. Využil Kellnerem pronajaté letadlo
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s čínským prezidentem SI Ťin-pchingem na náměstí Nebeského klidu v Pekingu při uvítacím ceremoniálu

„Majoritní akcionář investiční skupiny PPF Petr Kellner se zúčastnil jako součást podnikatelského doprovodu prezidenta Zemana přijetí u čínského prezidenta," sdělil Stavěl. „Důvodem je respekt k čínské tradici, kdy představitelé největších zahraničních investorů v Číně bývají součástí delegace své země při přijetí u vrcholných čínských státních představitelů," doplnil.

Doposud byl v médiích v souvislosti se Zemanovou návštěvou Číny zmiňován z vrcholných představitelů firem skupiny PPF pouze šéf Home Creditu Jiří Šmejc. O Kellnerově účasti kolovaly jen spekulace. PPF má v Číně značné obchodní zájmy a Zeman během návštěvy pochválil čínské úřady za podporu Home Creditu.

Soukromým letadlem byla kratší cesta

Mluvčí PPF také potvrdil, že se prezident z Číny vracel do Česka nikoli státním letounem, ale letadlem pronajatým právě skupinami PPF a J&T, která při Zemanově návštěvě uzavřela smlouvu o spolupráci s čínskou firmou CEFC. „Nešlo o soukromé letadlo pana Kellnera, který mimochodem zůstává pracovně v Asii," doplnil Stavěl.

Mluvčí Hradu Ovčáček sdělil, že prezident zvolil soukromé letadlo místo státního proto, že tak bude cesta kratší. „Zásadní časová úspora prezidentu republiky umožní účast na jmenování nových generálů u příležitosti státního svátku 28. října. Zástupci PPF a J&T se zúčastnili návštěvy Číny jako součást podnikatelského doprovodu," uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…