Zemanovi bude radit bývalý ministr Rusnok. Zřejmě se postaví i do bankovní rady ČNB

25.02.2013 19:47

Nově zvolený prezident Miloš Zeman bude po svém nástupu do úřadu spolupracovat s bývalým ministrem financí Jiřím Rusnokem. Zeman mu také nabídl místo člena v bankovní radě České národní banky. Rusnok, který byl ministrem v Zemanově vládě, nabídku zřejmě přijme. Řekl to dnes ČTK po více než hodinové schůzce s nastupující hlavou státu v jeho kanceláři v Loretánské ulici.

Zemanovi bude radit bývalý ministr Rusnok. Zřejmě se postaví i do bankovní rady ČNB
Foto: archiv redakce
Popisek: Ekonom a exministr průmyslu a obchodu Špidlovy vlády Jiří Rusnok

"Říkám obecně ano, ale neříkám kdy a přesně za jakých okolností, protože je to všechno někde na horizontu," uvedl exministr a člen NERV. Nový prezident bude poprvé ovlivňovat složení bankovní rady ČNB příští rok, kdy končí mandát Evě Zamrazilové. Další možnost přijde až o dva roky později, kdy končí Kamil Janáček a guvernér Miroslav Singer. Poslední, koho bude moci nový prezident vyměnit, budou Pavel Řežábek a Lubomír Lízal.

Radit by měl Rusnok podle svých slov nastupujícímu prezidentovi v makroekonomické oblasti. "Pan prezident budoucí vyjádřil zájem o to, abych byl jeho blízkým člověkem, se kterým by mohl konzultovat nějaké expertní záležitosti. Tak to jsem rád přijal na čistě ad hoc nekomerční bázi," sdělil ekonom, který patřil k Zemanovým podporovatelům v jeho prezidentské kampani.

Nejlepší finanční expert, jakého prý Zeman zná

"Domluvili jsme se na budoucí spolupráci. Pan Rusnok je nejlepší finanční expert, kterého znám, takže z toho vyplývá typ této spolupráce," sdělil Zeman při odchodu z kanceláře. Kolem 18:00 pak odjel na soukromou oslavu jeho zvolení. Pořádá ji sdružení Jazzová sekce a je pouze pro zvané, mezi nimiž jsou například bývalí ministři Zemanovy vlády.

Rusnok byl dnes jediným, s kým se Zeman sešel. V pátek se setkal například s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem či velvyslancem Francie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…