Zemanovo okolí bere peníze z Ruska, naznačuje novinářka spolupracující s americkým tiskem

09.05.2017 10:23

Hostem pořadu Daniely Drtinové v DVTV.cz byla novinářka Hana De Goeij, která se podílela na sérii reportáží New York Times oceněných Pulitzerovou cenou. Týkaly se ruského vlivu, mimo jiné také vazeb Pražského hradu na Kreml.

Zemanovo okolí bere peníze z Ruska, naznačuje novinářka spolupracující s americkým tiskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

„Je český prezident Zeman placenou loutkou ruského Kremlu?“ zeptala se hned úvodem Drtinová. „Nerada bych uváděla nějaká politická vyjádření. Každopádně podle našich zjištění minimálně existují podezření o finančních tocích, která směřují k lidem z jeho nejbližšího okruhu,“ řekla s tím, že mezi Kremlem a Hradem existují finanční vazby. „Zkoumali jsme především vazbu pana poradce Nejedlého a jeho kauzu s firmou Lukoil,“ dodala s tím, že Nejedlý však příliš sdílný nebyl. 

„Nemám úplně přehled o tom, které politiky ruský prezident Vladimir Putin platí nebo neplatí,“ nebyla konkrétní De Goeij. „Zjistili jsme to, že kauza pana Nejedlého nějakým způsobem existovala, vyplynula na povrch a my jsme si mysleli, že to není úplně košer. Ale toto zjištění nebylo jen zjištěním deníku The New York Times,“ pouze poznamenala.

Celé video najdete ZDE.

Ruský vliv je podle ní však v České republice relativně silný. „Myslím si, že je tady řada organizací, které otevřeně podporují ruskou politiku, otevřeně podporují prezidenta Putina. Existuje i řada různých krajanských spolků, které nám nastínily to, jakým způsobem probíhala komunikace s ruskou ambasádou. Jistým způsobem se ty linky dají najít a ta přítomnost určitě cítit je,“ dodala. Co se týče prezidenta Zemana, určité linky se jí ukazovaly v souvislosti s prezidentovým vystoupením na Rhodosu. Rusové si podle ní své vytipované politiky v cílových zemích hlídají.

Vazbám prezidenta na Rusko se pak prý věnují i česká média. „Práci některých vašich novinářů bych vyzdvihla. Samozřejmě, že neoperují s některými prostředky, se kterými operují novináři The New York Times,“ míní tím, že jsme však někdy hodně tolerantní národ. „Někdy až příliš. A prostě před některými věcmi zavřeme oči snázeji, než by je zavřely někde jinde,“ podotkla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…