Ženíšek: Premiér otevřel Pandořinu skříňku

28.06.2012 19:24

V souvislosti s nečekaně rychlým odvoláním exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila se vyrojila spousta spekulací. Ačkoli premiér Petr Nečas uvedl jako oficiální důvod veřejný rozpočet, mnozí si myslí, že za odvoláním stojí jiný motiv. Tyto spekulace podkopávají důvěru vlády.

Ženíšek: Premiér otevřel Pandořinu skříňku
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Místopředseda a bývalý náměstek ministra spravedlnosti Marek Ženíšek, politik TOP 09, nezpochybňuje rozhodnutí premiéra Petra Nečase odvolat z funkce ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. "My jsme několikrát řekli, že je to právo premiéra," řekl ve čtvrtek v Interview ČT24.

Rozhodující není to, že předseda vlády ministra odvolal, důležité je prý způsob, jak toto odvolání zdůvodnil. "Ty důvody otevřely prostor pro různé spekulace. Považovali jsme za velmi důležité, že to jeho zdůvodnění otevřelo spekulace. Nekomentujeme jeho právo odvolat ministra, to je jeho právo, ale otevírá to prostor pro určité spekulace," řekl Ženíšek.

Je zpochybňována nezávislost státního zastupitelství

Podle deníku Insider navíc vyšly najevo informace, že si Stanislav Mečl vyžádal na městském státním zastupitelství politicky citlivé materiály týkající se například Pavla Drobila a dalších vrcholných politiků. Tato skutečnost nahrává do karet spekulacím, že odvolání Pospíšila bylo účelové. Stejně tak se mluví o tom, že jedním z motivů pro odvolání mohl být záměr Pospíšila jmenovat Lenku Bradáčovou do funkce vrchního státního zástupce na návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

"My žádnou spekulaci nepodporujeme, já tomu nevěřím ani tomu věřit nechci. Ale ano, jednou ze spekulací je, že premiér nechtěl, aby byl jmenován někdo, koho navrhl nejvyšší státní zástupce," řekl Ženíšek.

Největším problémem podle místopředsedy TOP 09 je to, že se vláda zavázala podporovat nezávislost nejvyššího státního zastupitelství, což je nyní v očích veřejnosti zpochybňováno. Hovoří se totiž také o tom, že premiéru vadilo odvolání Vlastimila Rampuly z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Tato kauza má podle Ženíška dopad na již tak dost nízkou důvěru vlády.

Ženíšek je proto přesvědčen, že premiér a nový ministr spravedlnosti by měli podpořit návrh Zemana jmenovat do funkce Lenku Bradáčovou. "Pokud premiér nepodpoří návrh Pavla Zemana, pak je nasnadě, že motivem byl jiný důvod, než který ministerský předseda uvedl. Premiér otevřel Pandořinu skříňku," řekl v Interview ČT24 místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…