Žhavé téma: Víme více o Zemanově cestě do Moskvy

09.04.2015 15:31

Účast na oslavách konce druhé světové války v Moskvě nepřekazí prezidentu Zemanovi ani to, kdyby vláda nakonec odmítla cestu zaplatit. Miloš Zeman už má v ruské metropoli zajištěné i ubytování. A nejde o žádný luxusní hotel, jak spekulovala některá média. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka bude prezident v Moskvě bydlet v Českém domě.

Žhavé téma: Víme více o Zemanově cestě do Moskvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček

Tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v odpovědích na otázky ParlamentníchListů.cz znovu zopakoval, že prezident Miloš Zeman nehodlá měnit své rozhodnutí o účasti na oslavách 70. výročí konce druhé světové války v Moskvě. Do ruské metropole se tedy hlava českého státu vydá i v případě, že by vláda odmítla proplatit náklady.

V Moskvě už má navíc prezident zajištěné i ubytování. Jiří Ovčáček se ovšem ohradil proti spekulacím některých médií, že bude Zeman bydlet v předraženém luxusním hotelu. Naopak. Ubytován bude v Českém domě, který patří do sítě dvaadvaceti českých center působících v zahraničí a jde o příspěvkovou organizaci Ministerstva zahraničních věcí.

Například server hlidacipes.org ve středu nepřímo naznačoval, že by prezident mohl být ubytován ve zřejmě nejdražším moskevském hotelu The Ritz-Carlton hned vedle Kremlu. Tam prý dvě noci v uvedeném termínu prezidentské návštěvy vyjdou v přepočtu na 30 tisíc korun.

Nic z toho se ale nepotvrdilo a definitivně spekulace o plýtvání vyvrátil mluvčí Ovčáček v následujícím krátkém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz:

Vláda v noci přerušila jednání o cestě pana prezidenta do Moskvy na své příští zasedání, až ministr Zaorálek předloží podrobnější program. Jak na vás celá ta anabáze vládního schvalování či neschvalování působí?

Znovu zdůrazňuji, že stanovisko pana prezidenta je neměnné. V Moskvě 9. května uctí památku rudoarmějců, kteří padli při osvobozování Československa, a též 20 milionů sovětských občanů, kteří zahynuli za druhé světové války. K nočnímu jednání vlády Bohuslava Sobotky se nebudu vyjadřovat. Co je důležité, na Hrad přišlo velké množství e-mailů na podporu pana prezidenta. Občané vyjadřují tuto podporu i telefonicky. Negativních reakcí je menšina.

I kdyby vláda cestu neschválila, nečekám, že by nakonec pan prezident zůstal doma a oslav konce války se nezúčastnil. Zabýváte se už na Hradě tím, jakým způsobem byste takovou situaci řešili?

Mohu jen zopakovat, že se pan prezident oslav konce války v Moskvě zúčastní. Pokud jde o další, skutečně vyčkejme na výsledek jednání vlády.

Nedávno jste říkal, že na programu pana prezidenta v Moskvě se stále ještě pracuje. Existují už nějaké pevně určené nebo stanovené body tohoto programu?

V pravý čas podrobnosti veřejnosti oznámíme. Již nyní ale mohu prozradit, že pan prezident bude v Moskvě ubytován v Českém domě. Tedy žádný luxusní hotel, jak spekulují některá média.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…