Zločinci a ti druzí. Protikorupční advokát Láska upřímně popisuje své nepřátele

16.12.2013 9:33

Bývalý vyšetřovatel a spolupracovník organizace Transparency International Václav Láska, nyní advokát, napsal na svůj Facebook příspěvek, který pojednává o množství nepřátel, které si za život vytvořil či jinak získal. Od té doby, co se začal vyjadřovat i k obecnějším otázkám, se prý jeho skupina nepřátel rozrostla. Je ale mnohem nepřehlednější než v dobách, kdy jako policista bojoval proti zločinu a vždy bylo jasné, proč vzniklo ono nepřátelství.

Zločinci a ti druzí. Protikorupční advokát Láska upřímně popisuje své nepřátele
Foto: red
Popisek: Václav Láska

Anketa

Kdybyste mohli prosadit jen jednu daňovou změnu, kterou byste upřednostnili?

hlasovalo: 13651 lidí

„Celý život jsem zvyklý mít své nepřátele. Jako policista jsem jich měl věru hodně. A i jako advokát s oblibou odhalující trestnou činnost druhých jsem množinu svých nepřátel kontinuálně rozšiřoval. Ale vždy mi bylo jasné, proč proti sobě stojíme. Čím jasnější a přímější byly vztahy (byť negativní) mezi námi, tím jednoduší bylo rozumět tomu, za co kopu já a za co oni. A proč proti sobě brojíme. K některým jsem i choval úctu. Buď pro jejich schopnosti (byť páchat sofistikované hospodářské trestné činy), nebo pro jejich `čestný` způsob vedení boje. Ne všem tak vlastně náleží značka `nepřítel` a je přiléhavější `soupeř`. Například takový Libor Procházka (IPB) byl soupeř, kterého si dodnes vážím a svým způsobem k němu chovám úctu,“ píše advokát. Láska tak popisuje přehledné doby, kdy věděl, kdo a proč proti němu stojí.

Jenže situace se změnila, advokát Láska opustil policii a začal vstupovat do veřejného života a zaznamenal reakce okolí. Podle svých slov zpozoroval, že náhle přibyly řady protivníků. „Poslední rok, tím jak jsem se přestal věnovat pouze soupeření se zločinem a začal se vyjadřovat i k obecnějším otázkám, neřkuli vstoupil na pole politiky, množina mých nepřátel se rozrostla. A bohužel začala být velmi nepřehledná. Patří už do ní lidé, kteří se rozhodně neživí trestnou činností. A někdy dokonce mají stejné či obdobné životní cíle jako já. Jen k nim buď chtějí dojít jinou cestou, nebo vzájemný antagonismus prostě vyšel z jejich povahy (přemíra osobního ega; touha mít a vytvářet si nepřátele; snaha eliminovat konkurenci ve stejném rybníčku nebo potřeba sestřelováním `úspěšnějších` si pěstovat svou vlastní image),“ napsal Láska na svůj Facebook.

To, že známý advokát opravdu dovede naštvat nejen jednotlivé osoby, ale i instituce, můžeme doložit příkladem. Advokát Václav Láska nedávno dostal od České advokátní komory pokutu 200 tisíc korun. To proto, že ve svém veřejném vystoupení spojil údajnou trestnou činnost v pražském dopravním podniku s advokátní kanceláří Šachta & Partners. Láska totiž zpracoval pro pražský magistrát právní analýzu týkající se zakázek v pražském dopravním podniku. Podle Lásky se v podniku uzavíraly nevýhodné smlouvy a v důsledku toho měla prý firma ročně přijít téměř o miliardu korun. Tyto podvody podle něj má na svědomí advokátní kancelář Šachta & Partners (dnes MSB Legal). Kárný žalobce navíc navrhoval jeho vyškrtnutí ze seznamu advokátů.

Někdy přispěje impulsivní povaha

„Nemůžu samozřejmě opomenout, že občas k vytvoření takového nepřátelství pomůže i má impulzivní povaha. Těch dvacet let pohybu v nepřátelském území mě naučilo po první ráně na nic nečekat a oplatit ji dvojnásobnou intenzitou. Někdy dokonce i udeřit ve chvíli, kdy se soupeř teprve napřahuje. Z toho se pak snadno můžou rodit nepřátelství, která jsou zbytečná a jsou výsledkem zbytečně eskalovaného nedorozumění,“ míní Láska.

Tenhle boj nemá cenu

Jeho úvahy na Facebooku však také zahrnují možnosti, jak reagovat. „Přemýšlím, jak se k těmto nepřátelům postavit. Jakou míru agresivity v obraně proti jejich útokům zvolit. A stále více docházím k závěrům, že tenhle boj nemá cenu. A hlavně mě oslabuje před tou první kategorií nepřátel,“ píše Láska.

Známý advokát prozrazuje, že jeho prioritou je bojovat s kriminalitou a nechce se vyčerpávat půtkami, které někdy vznikají pouhým nedorozuměním. „Mé ego sice dost špatně snáší útoky takových jedinců, u nichž se nepřátelství vůči mně rodí z jiných důvodů než z těch, že odhaluji jejich trestnou činnost. Ale skoro se mi zdá, že osvojit si schopnost přenést se přes ně, či je ignorovat, bude rozhodující pro to, abych neprohrál boj se svými nepřáteli ze zločineckých polí,“ soudí.

„Ve svých skoro čtyřiceti tak na vlastní kůži poznávám, že mnohem těžší než čelit spršce tvrdých ran, které můžete oplácet, je bez možnosti protiútoku vykrývat rány i mnohem slabší,“ přiznává se na Facebooku Václav Láska.



Co přesně napsal Václav Láska: Nepřehlední nepřátelé

Celý život jsem zvyklý mít své nepřátele. Jako policista jsem jich měl věru hodně. A i jako advokát s oblibou odhalující trestnou činnost druhých jsem množinu svých nepřátel kontinuálně rozšiřoval. Ale vždy mi bylo jasné, proč proti sobě stojíme. Čím jasnější a přímější byly vztahy (byť negativní) mezi námi, tím jednoduší bylo rozumět tomu, za co kopu já a za co oni. A proč proti sobě brojíme. K některým jsem i choval úctu. Buď pro jejich schopnosti (byť páchat sofistikované hospodářské trestné činy), nebo pro jejich "čestný" způsob vedení boje. Ne všem tak vlastně náleží značka "nepřítel" a je přiléhavější "soupeř". Například takový Libor Procházka (IPB) byl soupeř, kterého si dodnes vážím a svým způsobem k němu chovám úctu.

Poslední rok, tím jak jsem se přestal věnovat pouze soupeření se zločinem a začal se vyjadřovat i k obecnějším otázkám, neřkuli vstoupil na pole politiky, množina mých nepřátel se rozrostla. A bohužel začala být velmi nepřehledná. Patří už do ní lidé, kteří se rozhodně neživí trestnou činností. A někdy dokonce mají stejné či obdobné životní cíle jako já. Jen k nimi buď chtějí dojít jinou cestou, nebo vzájemný antagonismus prostě vyšel z jejich povahy (přemíra osobního ega; touha mít a vytvářet si nepřátele; snaha eliminovat konkurenci ve stejném rybníčku nebo potřeba sestřelováním "úspěšnějších" si pěstovat svou vlastní image). Nemůžu samozřejmě opomenout, že občas k vytvoření takového nepřátelství pomůže i má impulzivní povaha. Těch dvacet let pohybu v nepřátelském území mě naučilo po první ráně na nic nečekat a oplatit ji dvojnásobnou intenzitou. Někdy dokonce i udeřit ve chvíli, kdy se soupeř teprve napřahuje. Z toho se pak snadno můžou rodit nepřátelství, která jsou zbytečná a jsou výsledkem zbytečně eskalovaného nedorozumění.

Přemýšlím, jak se k těmto nepřátelům postavit. Jakou míru agresivity v obraně proti jejich útokům zvolit. A stále více docházím k závěrům, že tenhle boj nemá cenu. A hlavně mě oslabuje před tou první kategorií nepřátel. Mé ego sice dost špatně snáší útoky takových jedinců, u nichž se nepřátelství vůči mně rodí z jiných důvodů než z těch, že odhaluji jejich trestnou činnost. Ale skoro se mi zdá, že osvojit si schopnost přenést se přes ně či je ignorovat bude rozhodující pro to, abych neprohrál boj se svými nepřáteli ze zločineckých polí.

Ve svých skoro čtyřiceti tak na vlastní kůži poznávám, že mnohem těžší než čelit spršce tvrdých ran, které můžete oplácet, je bez možnosti protiútoku vykrývat rány i mnohem slabší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…