Změny na zdravotnictví nekončí. Odchází náměstek, který se prý neshodl s Babišem

09.04.2021 21:45

Odchodem exministra Jana Blatného to nekončí. Resort zdravotnictví je svědkem dalších personálních otřesů, tentokrát na vlastní žádost. Z ministerstva odchází politický náměstek Vladimír Černý; dosud byl na ministerstvu šéfem klinické skupiny covid-19. Podle serveru Lidovky.cz měl být stejně odvolán, neboť měl blokovat nákup léků proti koronaviru.

Změny na zdravotnictví nekončí. Odchází náměstek, který se prý neshodl s Babišem
Foto: Screen ČT24
Popisek: Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý

„Nemohu být odvolán, když jsem poslal ve čtvrtek večer rezignaci,“ napsal Černý serveru Lidovky.cz.

Předseda vlády Andrej Babiš totiž v tomto týdnu několikrát poznamenal, že s ním není spokojen. Odvolání tak již nějakou dobu viselo ve vzduchu. „Měl jsem zásadní problém s jedním ze spolupracovníků pana Blatného, který tady podle mého názoru v lednu a únoru deklaroval promořování, které se mi zásadně nelíbilo, a také vyjadřoval zásadní nesouhlas s nákupem protilátkových záležitostí. Na tom jsme měli velkou neshodu,“ uvedl ve středu Babiš. Jméno Černého přitom explicitně nepadlo, ale koho tím myslí, bylo jasné; Černý je totiž zastánce promořování.

Vedle exnáměstka končí i náměstkyně Pavla Seilerová. Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že za oba již má náhradníky – primáře interní kliniky vinohradské nemocnice Martina Havrdu a ředitele brněnské Nemocnice u svaté Anny Vlastimila Vajdáka. „Političtí náměstci většinou přicházejí s ministrem. Ke změnám dojde,“ potvrdil ve čtvrtek Arenberger.

Odchod Černého někteří věhlasně vítají. Například imunolog Václav Hořejší, který ho kritizuje především za to, že je zastáncem „promořování“. „Je to člověk, který nese určitý díl zodpovědnosti za to, co se v Česku během podzimu stalo. Já ho mám v mobilu uloženého jako ‚hlavní promořovač‘,“ řekl serveru Lidovky.cz Hořejší z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Profesor Černý je zároveň předsedou České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.  Od roku 2014 vede Kliniku anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Na ministerstvu působil i za vedení Romana Prymuly a Adama Vojtěcha, zpočátku jako člen ministerského epidemiologického týmu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: sla

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…