Známe tajemství nejsledovanějšího mobilu v zemi: Faltýnek komunikoval pomocí šifrované aplikace amerického původu

11.03.2019 7:36

„Jaké mám já informace, tak tam pan Faltýnek figuruje jen jako svědek,“ řekl během své návštěvy USA premiér Andrej Babiš. Policie však druhému muži ANO při čtvrteční razii zabavila mobil a osobní počítač. To Jaroslav Faltýnek rovněž přiznal s tím, že s detektivy spolupracoval.

Známe tajemství nejsledovanějšího mobilu v zemi: Faltýnek komunikoval pomocí šifrované aplikace amerického původu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš

ParlamentníListy.cz v této souvislosti hovořily se dvěma renomovanými advokáty, kteří připustili, že odebrání mobilních telefonů je v tomto ohledu velmi zvláštní a nestandardní. Dodejme, že mobil byl zabaven také letitému příteli Jaroslava Faltýnka a současnému poslanci ANO Milanu Ferancovi. Proč?

Anketa

Je Jaroslav Faltýnek důvěryhodný?

58%
42%
hlasovalo: 14043 lidí

„Přijde mi, že mobil může být odebrán před eventuálním zahájením trestního stíhání,“ uvedl první z advokátů, který si v této souvislosti nepřál být jmenován. „Neznám tento konkrétní případ, nezastupuji nikoho z politiků a ani jsem k tomu nebyl osloven. Jen mohu říci z praxe, že je velmi zvláštní svědkům zabavovat telefon,“ dodal. Druhý advokát, s nímž naše redakce měla možnost hovořit, šel ještě o kus dál. „U počítače to chápu, ale nechápu, co mohou hledat ve vlastním přístroji. Jediné, co mne napadá, jsou šifrované aplikace, které dotyční politici mohli používat a k jejimž otevření je potřeba nějaký technický klíč a nutnost mít ten přístroj fyzicky v držení,“ upřesnil.

Naší redakci se podařilo zjistit, že Jaroslav Faltýnek pravidelně používal aplikaci WhatsApp.

Ta je jedna z nejvyužívanějších komunikačních platforem na světě, což dokazuje miliardová základna aktivních uživatelů. „Právě krok ke kompletnímu šifrování byl v tomto případě nesmírně důležitý, avšak na základě EFF skórkarty není stoprocentní (6 ze 7 bodů),“ uvedl k jejímu zabezpečení specializovaný web Jablickar.cz

Americká aplikace, přes kterou komunikoval předseda poslanců ANO, přitom používá průmyslový standard AES256, který je doplněn o potvrzovací „hash-based“ kód (HMAC). Bezpečnost a proniknutí do této aplikace tak podle námi oslovených odborníků není úplně snadná.

„Není to tak, že si každý přečte, co a kdo píše. Je to de facto podobný princip jako například Signal nebo švýcarské softwarové dílo Threema. Signal nabízí uživatelům neprolomitelné hovory a posílání zpráv a Threema nabízí neprolomitelné end-to-end šifrování,“ sdělil redakci muž, který dlouhodobě pracuje v oblasti bezpečnosti. Pro vysvětlení běžným čtenářům: Každý uživatel Threemy dostane speciální ID a je takřka nemožné zjistit jak jeho telefonní číslo, tak e-mailovou adresu.

Jaké další šifrovací nástroje mohl Jaroslav Faltýnek pro komunikaci používat, zatím není jasné. Neví se ani to, zdali je jeho telefon ještě stále v rukách policie.

Ta ve čtvrtek a v pátek zasahovala na různých místech v Česku. První větev vyšetřování se týká zakázek radnice Brna-střed. Městský soud v Brně v sobotu v této souvislosti poslal do vazby radního městské části Jiřího Švachulu (ANO), který měl na starosti investice. A spolu s ním také vedoucího investičního odboru Petra Liškutina a tři podnikatele ve stavebnictví či realitách. Jde o Petra Kaláška, Pavla Ovčarčina a Lubomíra Smolku. Novinářům to řekl po skončení neveřejných zasedání soudce Libor Hanuš.

Druhá větev případu podle dostupných informací souvisí s děním kolem mýtného tendru včetně schůzek mezi zástupci firmy Kapsch, místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem a předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. Pojítkem obou větví by mohl být právě Švachula, který není jen řadovým komunálním politikem, ale také sponzorem ANO a členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo. Na antimonopolním úřadu byl v rozkladové komisi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…