Známý aktivista Korytář chystá triumfální návrat na libereckou radnici. Už plánuje, koho propustí

12.10.2014 18:41

Lídr Změny pro Liberec Jan Korytář v Liberci stejně jako v roce 2010 vyhrál volby. V krajské metropoli ale po čtyřech letech najdeme několik rozdílů. Jedny Korytáře těší, jiné už méně. Je např. nespokojen s tím, že strana nedosáhla vytyčeného cíle 30 procent hlasů. A přestože ještě není primátorem, v rozhovoru pro server iDnes.cz prozrazuje, že na radnici bude muset propouštět.

Známý aktivista Korytář chystá triumfální návrat na libereckou radnici. Už plánuje, koho propustí
Foto: Změna pro Liberec
Popisek: Jan Korytář

Korytář znovu vyhrál komunální volby v Liberci. Podařilo se mu to i před čtyřmi lety, kdy se stal primátorem, ale jeho tehdejší koaliční partneři v čele s ČSSD dospěli k názoru, že jim bude líp bez něho a Změna pro Liberec se přesunula do opozice.

ANO koalici s Korytářem razantně odmítá

O čtyři roky později ale ČSSD oslabila, když z původních sedmi mandátů obhájila jen čtyři. Ještě hůř skončila ODS. Z původních osmi mandátů obhájila jen dva. Proti oběma stranám se Korytář dlouhodobě vymezoval, takže z tohoto hlediska je spokojen. Méně už se mu líbí to, že Změna dostala něco přes 25 procent hlasů a dvanáct mandátů, pomýšlel na 30 procent. Přičítá to ale na vrub hnutí ANO. Kdyby toho nebylo, prý by žádaného podílu hlasů zřejmě Změna dosáhla.

ANO získalo přes 18 procent hlasů a 9 mandátů. A podle Korytáře je možné, že obě strany budou spolupracovat v koalici. Stojí však za pozornost, že liberecký lídr ANO Tibor Batthyány spolupráci se Změnou pro Liberec razantně odmítá.

Další variantou je prý koalice se Starosty pro Liberecký kraj, která v koalici vládne na krajské úrovni. Ve městě uskupení získalo přes 16 procent hlasů a osm mandátů. Liberecké zastupitelstvo čítá 39 členů. Takže k získání většiny je třeba ovládat alespoň 20 křesel. Obě varianty tuto podmínku splňují, ale v případě koalice s SLK Korytář počítá s podporou ještě nějakého menšího subjektu. Pokud ale vyloučíme ČSSD a ODS, Korytářovi zbývají už jen zástupci KSČM se dvěma mandáty nebo členové TOP 09, taktéž se dvěma mandáty.

S někým se budeme muset rozloučit

A pokud se Korytář opravdu stane primátorem, počítá s reorganizací na radnici. „Je to první kapitola našeho programu, a to řízení města, reorganizace magistrátu. Proběhnou výběrová řízení na některé úřednické pozice. Bude potřeba se s některými lidmi rozloučit. Rozhodně však nepůjde o nějaké velké čistky. Ne všechny odbory ale fungují optimálně, třeba odbor čerpání evropských dotací nebo stavební úřad,“ prozrazuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…