Opravdu speciální tunel: Noviny rozkrývají další dotační případ

29.04.2013 9:36

V Milovicích u Prahy se má začít stavět velký aerodynamický tunel. Obecně prospěšná společnost VTP AT Milovice na jeho stavbu dostala 400 milionovou dotaci, z velké části z evropských fondů. Tendr na výstavbu ovšem nevyhrála žádná renomovaná firma, ale společnost bez zaměstnanců. Okolnosti zakázky zkoumají i na Ministerstvu průmyslu a obchodu, které rozhodlo o přidělení dotace.

Opravdu speciální tunel: Noviny rozkrývají další dotační případ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozkutálí se evropské dotace?

Kdo komplex s tunelem, laboratořemi a kancelářemi postaví, o tom měla loni rozhodnout veřejná soutěž. Tendr nakonec vyhrál jediný zájemce, který splnil podmínky, Jaroslav Pecha z Brna se svou společností Aerodynamics. Ta má ovšem nakonec fungovat jen jako prostředník, který stavbu zorganizuje. Informují Hospodářské noviny. Zakázku už prý zkoumají i lidé z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Aby se firma mohla vůbec do soutěže přihlásit, musela podle podmínek soutěže mít už z minulosti zkušenost se stavbou takového unikátního tunelu. Tu Aerodynamics sice nemá, vypomohla si ale tím, že si jako subdodavatele nasmlouvala americkou firmu Jacobs, jednu ze tří světových firem v oboru.

Systémový integrátor

Pecha se s deníkem nejdříve nechtěl vůbec bavit. Nakonec odpověděl e-mailem, ve kterém přiznal, že skutečně nemá žádnou stavební firmu, vystupovat bude jen jako prostředník-organizátor. "Odborně se tomu říká systémový integrátor," doplnil člen dozorčí rady VTP AT Milovice Jan Rakušan, hlavní mozek projektu.

Pecha uvedl, že má zkušenosti se zakázkami do 50 milionů korun. Milovický projekt s ním údajně zaštiťuje dalších devět lidí. Protože projekt tohoto typu nemá v České republice obdoby, je podle Pechy logicky nezbytná spolupráce se zahraničními partnery. Podle deníku jsou pouze dvě možnosti. Buď se podnikatel Pecha dokázal s Američany dohodnout, že s ním půjdou do naplánovaného byznysu, nebo si naopak společnost Jacobs najala tohoto téměř neznámého podnikatele z Brna, aby pro ni zakázku v Česku zaštítil.

Soutěž sice byla vypsána na výstavbu, vyhrál ji ale prostředník-organizátor. Kdo komplex tedy skutečně postaví? Tunel a jeho technologii dodají lidé z firmy Jacobs. Silnice, kanceláře a laboratoře pak musí postavit skutečná stavební firma, a tou bude podle Pechy pražská společnost Bonka.

Drahý prostředník?

Na začátku tedy byla veřejná zakázka pro stavební firmu. Nyní je z toho zakázka pro zprostředkovatele, od něhož potečou euromiliony dalším firmám. "Takhle to působí, že pan Pecha by mohl být jen drahý prostředník," domnívá se Martin Kameník z protikorupčního sdružení Oživení.

Investoři z VTP AT Milovic si jsou ale jistí, že Pechovy služby předražené nebudou. Všechno prý bude proplaceno až na základě reálných prací. A proč byla zakázka vypsána dohromady na tunel i stavební práce? Podle Rakušana jednoduše nelze oddělit jedno od druhého. "Realizace stavby dvěma rozdílnými dodavateli by tak byla nákladnější a zároveň velmi riziková," vysvětluje. Nakonec ale na stavbě bude více firem. Kromě americké také stavební firma Bonka, které zakázku Pecha zprostředkoval.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…