Alena Vitásková: Nejsme jako oni…

25.10.2020 19:01

Za několik týdnu bude výročí, ze kterého si pamětníci vzpomínají na hesla: „NEJSME JAKO ONI“ a „MÁME HOLÉ RUCE“. Byli jsme to my, naše děti, kteří se vzpouzeli na prvních demonstracích v Praze systému.

Alena Vitásková: Nejsme jako oni…
Foto: archiv
Popisek: Alena Vitásková

Tehdy jsme byli označování hanlivě vládnoucími strukturami. Psal se rok 1989 a nepamatuji si, že by na nás byla nasazena tak brutální technika, jako tomu bylo na Staroměstském náměstí minulý týden.

Byli jsme v té době označování „jako nepřátelé režimu“, mezi demonstrujícími byli i provokatéři ze stran StB. Je to dávno. Nikdy jsem si nemyslela, že znovu budou naše děti, naši vnuci zažívat to, co se stalo 18. 10. 2020 v Praze. Nezastávám se ani jedné ze stran, protože důvody násilného potlačení této demonstrace mohou být různé a není potřeba dělat unáhlené závěry. Byli tam skutečně provokatéři ze stran policie, jak je vidět z některých video záznamů, aby vcelku poklidnou demonstraci rozbili a lidé se báli přijít příště? Byli to oni, kteří použili praktiky roku 1989, aby mohli brutálně zasáhnout a po vyhlášení ukončení demonstrace zatarasit demonstrantům možný odchod? To by měl vysvětlit ministr Jan Hamáček, který byl u „toho“. Má určitě všechny informace a za zásah nese plnou odpovědnost. IAV se tomuto problému porušení lidských práv bude věnovat a veřejnost o dalších krocích informovat.

Demonstrující nekřičeli „Nejsme jako oni“ alespoň jsem to neslyšela. Demonstrující neměli květinu v ruce a nekřičeli „Máme holé ruce“. Před obrněným policejním vozem s radlicí klečel muž s českou vlajkou. Čím byl nebezpečnější, než jsme byli tenkrát my s holýma rukama, s kytkou a prosbou, že přece NEJSME JAKO ONI.

Opět, možná stejní, mlátili naše děti, vnuky. Budou je zatýkat, zavírat, zůstanou bez práce, bez obživy. Neposlušnost se nevyplácí, jsme přece demokratická země. Budete poslouchat, i kdybychom vás měli všechny zavřít. My vás odnaučíme demonstrovat.

Nejen od počátku tohoto roku a nástupu epidemie vládne v zemi absolutní chaos. Proto nás musíte umlčet, abychom nemohli chaos kritizovat? Nezpochybňuji infekci, která se rychle šíří, ale…. Přestaňte nás 24 hodin denně strašit a přes veřejnoprávní televizi sdělovat, kde se objednal ventilátor, kde postel….a kolik chybí zdravotníků (kteří chybí díky špatnému systému řízení a ubohým mzdám celou řadu let)

  • Vláda občanům od počátku letošního roku jen chaoticky lhala
  • Epidemiologická komise při ministerstvu zdravotnictví v roce 2019 vůbec nezasedala
  • V roce 2020 zasedala poprvé 27. února 2020
  • Co dělali odpovědni pracovníci, kteří porušili základní principy řízení státu v těch nezákladnějších věcech daných Ústavou tj. mimo jiné zdraví občanů?
  • Tito poslouchali neznámého tajemného muže, který řekl vládě, co má dělat?
  • Exponenciální křivky výpočtu…? Dovedu si představit, že část členů vlády si pod tímto pojmem nedovede nic představit, natož se v tom orientovat
  • Pak řídí stát na základě sdělení „tajemného muže“ protože nevědí, že k řízení demokratického státu jsou státní instituce – které pobírají nemalé peníze z veřejných financí

Selhání této vlády má a bude mít dopad na život našich občanů na celá desetiletí. Poškozujete nás zdravotně, poškozujete nás ekonomicky. A když se ozveme, tak nás necháte zavřít? VY JSTE JAKO ONI.

Ing. Alena Vitásková – předsedkyně IAV
Mluvčí a signatářka Manifestu IAV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…