Alfréd Novák: Jak TOP 09 převzala poslanecký klub ANO podnikatele Andreje Babiše

02.10.2013 21:52

Bylo, nebylo. Podobné příběhy se na naší politické scéně pravidelně opakují. Nové strany a politická hnutí vzbuzují nejprve očekávání, krátce zazáří a pak hasnou jako supernovy – masivní hvězdy, které ve svém jádře vyčerpaly zásoby paliva pro fúzi a začaly se hroutit pod silou své vlastní gravitace (jak říká fyzikální definice). Začalo to ODA, pokračovalo Unií svobody, Stranou zelených, Věcmi veřejnými a nyní to vidíme na TOP 09.

Alfréd Novák: Jak TOP 09 převzala poslanecký klub ANO podnikatele Andreje Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci

Letos je však marketingové schéma trochu jiné.

Když jsem projížděl po různých cestách, překvapilo mě, jak se na mě z billboardů politického hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše smějí známé tváře, které jsem však měl zařazeny úplně jinde: angažovaný novinář Martin Komárek z MF Dnes – herec, rychlodiplomat a divadelní ředitel Martin Stropnický nebo neortodoxní pedagog a bývalý brněnský senátor Jiří Zlatuška – zkrátka tzv. typičtí "pravdoláskaři", jak se říká mentálním souputníkům bývalého prezidenta Václava Havla. Korunu této úvaze udělal článek Adama Bartoše na serveru prvnizpravy.cz, kde autor píše o silném vlivu samozvaného mesiáše (a občasného masopustního čerta) Karla Janečka právě na Andreje Babiše.

Babiš má nesporné charizma, je vyladěn na dosud nevídanou frustraci veřejnosti a řídí jednu z největších firem v zemi (Agrofert), která na rozdíl od pánů Kellnerů, Tykačů, Duspivů či Tkáčů nedělá jen nákup a prodej pro zahraniční firmy (zatím). A preference mu rostou. Dokonce tak, že i protřelý belzebub české politiky Miroslav Kalousek cítí potřebu nás informovat, abychom nevěřili panu Babišovi, když byl před 31 lety spolupracovníkem StB pod krycím jménem Bureš. Jako kdyby to dnes někoho zajímalo. Spíše bychom na prstech jedné ruky hledali v současném establishmentu ty, kteří s minulou mocí (a jejími bezpečnostními složkami) neměli nic společného.  Krátce řečeno: toto je Babišovým voličům šuma fuk. Přesto nám Kalousek dokonce již před volbami říká, že spolupráce s hnutím ANO je pro TOP 09 nejen těžká, ale dokonce předem vyloučená!  A Andrej Babiš si od Kalouska nenechá nic líbit, bude jej žalovat a padly i některé silnější výroky. Co to znamená? TOP 09 a ANO si půjdou po krku? Nemáš rád Kalouska – vol Babiše a naopak.

V jednom známém americkém filmu s Robertem de Nirem se říká, že kasino nikdy neprohrává. Z této lapidární poučky si zřejmě vzali inspiraci tvůrci letošní pravdoláskařské volební kampaně, která vždy vytváří vlastní 101-kovou koalici. V roce 2002 (ČSSD 70, ODS 58, US-DEU+KDU 31, KSČM 41) vytvořili ideologicky protichůdnou  101-hlasou koalici ČSSD – US,KDU přesto, že logiku by měla buď levicová koalice  ČSSD-KSČM (111) nebo velká koalice ČSSD-ODS (128). Podobně v roce 2006 dokonce jen 100-členou koalici ODS, KDU a SZ, přesto, že velká koalice ODS-ČSSD mohla mít spolehlivou a pro systémové reformy potřebnou (dokonce ústavní) většinu 155 hlasů. V roce 2010 po kolapsu SZ a KDU-ČSL zase vymysleli (médii  nesenou) TOP 09, ke kterým přibrali populistické hnutí VV, které však rychle zjistilo, že dosáhlo Pyrrhova vítězství. Ze 118 hlasů bylo rychle jen něco málo přes 100 hlasů. Pravdoláskaři potřebovali jen tolik hlasů VV, kolik stačilo na hegemonii TOP 09 v minulé vládě.

Ale za aroganci se platí. Minulá vláda byla nejneoblíběnější v historii ČR a pánové Kalousek, Drábek, či Heger se stali kontraproduktivními maskoty své strany. Herci, modelky a členové PEN klubu sice vědí, že kníže s čírem má k lidu blíže, ale když nám to teď řeknou ještě jednou, čert ví, kolik lidí jim bude věřit. Zkrátka TOP 09 má strop něco přes 10% a nikdo na světě již Čechy nepřesvědčí, že to má být jinak. Navíc štědrost a zodpovědnost podnikatele a mecenáše TOP 09 Zdeňka Bakaly také hlasy (nejen na Ostravsku) nepřidá. A to na vládu s ČSSD (resp. s křídlem pana Sobotky) stačit nebude.

Kde brát a nekrást? Nebo krást? Není lepší dát kukaččí vejce do cizí stáje a zdvojnásobit tak po volbách svůj zisk? Absurdní? Posuďte sami.

Andrej Babiš potřeboval "známé tváře" (kterých je Česku konečný počet) a jeho rádci jako pan Janeček doporučili "prověřené firmy". Pan Babiš si pochvaluje jak všichni sdílí jeho názory, ale jaká bude loajalita rychle sestaveného týmu po volbách teprve ukáže čas.  A na rozkol je zaděláno. Neumím si představit, že takoví spravedliví a čestní lidé jako pan Stropnický nebo pan Komárek se nechají řídit bývalým agentem StB. To radši všichni přestoupí k tomu spravedlivému knížeti, který "v exilu pomáhal v boji proti komunismu", jak nám připomíná bývalý ministr financí. A "protikomunistická koalice" je na světě. Pak jen vyautovat pár oponentů tohoto řešení v koaličních stranách a vlak, který dávno měl mít červenou, jede dál.

A Andrej Babiš. Tomu pravdoláskařští stratégové přiřkli roli toho, kdo to všechno (rád) zaplatí. Může být nakonec  sám a když si bude chtít zjednat "pořádek", může jej stihnout osud Víta Bárty.

Pohádka? Možná.  A veselá jak pro koho.

A jaké z toho plyne ponaučení? Asi pokud chcete mít jistotu, že příštím ministrem financí nebude opět Miroslav Kalousek musíte volit nejen někoho jiného než TOP 09, ale zřejmě i než nadějně vyhlížející hnutí ANO Andreje Babiše...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…