Bohdan Babinec: Jak řešit levněji nedostatek vody v krajině

27.02.2020 11:53

Dopis ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi

Bohdan Babinec: Jak řešit levněji nedostatek vody v krajině
Foto: NÁR.SOC.
Popisek: Bohdan Babinec

Vážený pane ministře Tomane,

poslední dobou v televizních relacích slyšíme, jak nám hrozí nebezpečí katastrofálního nedostatku podzemních vod. Přestože prší a záplavy se často opakují. Stát prý chce budovat další přehrady, ve kterých vzniknou vodní rezervoáry. Výstavba těchto vodních děl by však byla velmi drahá, a proto si dovoluji nabídnout jiné, levnější a rychlejší řešení.

V místech těch vodních toků, kde vznikají či hrozí záplavy, bychom mohli vybudovat trativody, které by byly vytvořeny z perforovaných umělohmotných potrubí o velikosti ropovodů, vedly by z místa mírně nad řekou a byly zapuštěny do země. Jejich délka by mohla být pět set až tisíc metrů (i delší), v hloubce cca deset metrů. Na vstupu do těchto trativodů by byly sítě či mříže, aby nedocházelo k zanášení nejrůznějšími nežádoucími odpady.

Vzdálenost mezi trativody by mohla být 200 a více metrů dle předpokládaných záplav a zdrojů z historických údajů. Tato díla by měla dva účinky. Jednak by území bylo chráněno před záplavami, a zároveň by se doplňovaly zásoby podzemní vody. Mimoto by investice byla podstatně menší a pro státní rozpočet vhodnější a dílo rychleji realizovatelné.

Omlouvám se že si Vás dovoluji se svým návrhem oslovit.

MUDr. Bohdan Babinec, CSc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…