Bohdan Babinec, Miroslav Josef Bezecný: Neodsuzujme bezdůvodně lékaře

24.07.2021 9:52

Otevřený dopis premiérovi ČR a ministru zdravotnictví ČR

Bohdan Babinec, Miroslav Josef Bezecný: Neodsuzujme bezdůvodně lékaře
Foto: NÁR.SOC.
Popisek: Bohdan Babinec

Vážený pane premiére, vážený pane ministře,

dne 22. července jste, pane premiére, vystoupil se závěrem, že za nákazu našich olympioniků může "nezodpovědný" neočkovaný lékař. Pane premiére. Jste skutečně ve všem tak dokonalý a geniální? Vždyť medicína není Vaše nejsilnější stránka. Pokud vůbec je. Již několikrát jsme Vám psali otevřené dopisy. Kde jsme se Vám snažili vysvětlit, jak správně postupovat v zabránění rozšiřování aerosolní infekce. Naše snaha se však zcela minula účinkem. Velice by nás proto zajímalo, zda byla provedena sanace prostorů letiště, kde se zdržovala výprava našich olympioniků před nástupem do letadla. A dále, byla-li zkontrolována posádka letadla - zda měli negativní test. A byla-li provedena dezinfekce samotného prostoru letadla včetně toalet. Teprve po zhodnocení všech výsledků vyšetření a protokolů o dezinfekci můžete dělat správné závěry. Za současného stavu je to poněkud unáhlené. Napadá nás také otázka, zda nebyl koronavirus do letadla úmyslně vpašován. Aby kdosi zdecimoval českou olympijskou výpravu.

V našem případě jeden z nás je očkovaný. A druhý (alergik) očkován není. Prodělal koronavirové onemocnění, ale dokázal se velmi rychle vyléčit svojí vlastní metodou. Posléze se snažil znovu nechat nakazit (osm kontaktů s nakaženými), ale covidem neonemocněl. Provedený test na koronavirus byl negativní. Co tím chceme říci, pane premiére a pane ministře? To, že při správném dodržování tří základních zásad o boji s rozšiřováním aerosolní infekce je očkování jenom doplněk. Neříkáme, že očkování není důležité. Určitě je. Vakcínou, která je účinná. Stejně důležité ale je likvidovat virus ještě dříve, než se do lidského organismu dostane. Musí se ale dodržovat druhá zásada, a to dezinfekce okolních prostor a předmětů v něm. Jinak je stále nebezpečí, že by se na podzim mohl počet nakažených a nemocných opět zvýšit. I u očkovaných.

Je rovněž nepochopitelné, jak může ministr zdravotnictví v televizi na otázku, jestli jsou japonské testy účinnější než české, odpovědět NEVÍM. Potom se ani nedivíme, že po takovýchto vašich vystoupeních někteří lékaři - jako např. doktorka Křížová (pravděpodobně psychicky labilnější) - na sociálních sítích sdělují dezinformační údaje o úmrtích na koronavirus. Není vyloučeno, že zemřel někdo v její rodině, nebo některý její blízký člověk. A proto reagovala, možná, trochu neadekvátně.

Proto neodsuzujme bezdůvodně lékaře. Každý z nás děláme chyby. Ale musíme opět zdůraznit, že o opatřeních proti pandemi by měli rozhodovat pouze odborníci - lékaři.

S přátelským pozdravem

MUDr. Bohdan Babinec, CSc.
Miroslav Josef Bezecný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …