Bohumil Sláma: Liška versus zelení

18.05.2014 18:17

Zatímco slovo zelený v nás vesměs vzbuzuje sympatie, u Zelených je tomu spíš naopak - přetrvává spojení se "zelenými mozky" komunistických a jiných vojenských pohlavárů, se zelenými extremisty a s četnými chybami, kteých se Zelení jako nezkušená a nevykrystalizovaná politická strana v minulosti dopustili. Tyto stereotypy dodnes přetrvávají, zvláště když je neustále oživují jejich daleko "liškovitější" političtí konkurenti.

Bohumil Sláma: Liška versus zelení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Mezi hlavní tyto stereotypy patří, že Zelení jsou "neekonomická strana", že jsou zásadně proti atomovým elektrárnám, že zastávají i jiné extremistické postoje atd. - ale stačí se i jen zběžně podívat na jejich program.

Téměř žádné námitky nelze vznést proti předsedovi Zelených Ondřeji Liškovi. Myslím, že by se ti, kdo nyní půjdou k volbám, nad tím měli přinejmenším zamyslet.
Je to především soudný, slušný, znalý a v politologii velmi vzdělaný člověk, a je tedy mezi našimi politiky jednou z bílých vran. Možná by ho měli volit i vlažnější sympatizanti stran jako jsou ČSSD, ANO a TOP 09, neboť na rozdíl od řady jejich kandidátů to Ondřej Liška zřejmě nemá tak jisté.

Volili by ho nejen Václav Havel, ale podle mne též Havlíček a Masaryk (omlouvám se: viz mé knihy K.H.B. a T.G.M. o svobodném myšlení a Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012).

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Dufek: Česká harmonizovaná inflace - z deváté nejnižší rázem devátá nejvyšší

15:49 Petr Dufek: Česká harmonizovaná inflace - z deváté nejnižší rázem devátá nejvyšší

Podle zveřejněných dat Eurostatu se česká harmonizovaná inflace dostala nad úroveň 3 % a je aktuálně…