Česká mincovna: Vrací se krásná tradice, mince do kolébky zažívá boom

26.07.2017 17:28

Když se narodí miminko, babičky, dědečkové, tetičky, ale i kamarádky novopečených maminek si často lámou hlavu, co mu darovat k oslavě jeho příchodu na svět. Mince do kolébky se v posledních letech staly trendy dárkem.

Česká mincovna: Vrací se krásná tradice, mince do kolébky zažívá boom
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Matka s dítětem, ilustrační foto

Hračky, peníze nebo nějaké praktické dárky? Stále více lidí ale vyhledává dárek, který bude hodnotný a bude i hezkou osobní vzpomínkou právě na toho, kdo dárek věnoval.

Za posledních pár let tak zažívá návrat tradice "mince do kolébky". Kromě darování hezkého dárku, lidé podporují jednu z nejkrásnějších tradic spojených s vítáním miminka na svět.

Dukát z ryzího zlata nebo tolar z ryzího stříbra připomíná hodnoty starých dobrých časů. Ten, kdo miminku daroval tento dárek, mu tímto přál do života blahobyt a štěstí.

"Tato tradice byla známá už v dobách renesance. Už Rožmberkové dávali svým dětem do kolébky ozdobný zlatý knoflík, který postupně nahradily zlaté a stříbrné mince," říká Lukáš Jokl, marketingový manažer z České mincovny.

Nechceme, aby tato tradice zanikla

Česká mincovna, která razí všechny české mince, které nosíme v peněženkách, se rozhodla, že tuto tradici nenechá zaniknout. Proto vznikly různé varianty těchto dárků k narození miminka - od cenově dostupných pro každého až po ty hodnotnější. "Musíme uznat, že jsme byli velkým zájmem o tento typ dárků z řad veřejnosti opravdu mile překvapeni a rok od roku tento zájem stoupá," dodává Jokl.

Čím platili tvoji rodiče I kvůli cenové přívětivosti je mezi kamarádkami novopečených maminek oblíbená sada oběžných mincí Narození dítěte. V tomto elegantním dárkovém balení se ukrývají všechny aktuální české mince -1, 2, 5, 10, 20 a 50 Kč, které neprošly oběhem. Jde o krásnou upomínku a zároveň retrospektivou toho, čím platili rodiče miminka v době jeho narození. Dítku můžete k tomuto roztomilému dárku napsat i osobní věnování.

Stříbrný tolar k narození dítěte

Tetičky a strýčkové často volí jako dárek pro miminko stříbrný tolar k narození miminka. Často na něj nechávají vyrýt i osobní věnování. Součástí dárkového balení je i prostor k uvedení všech důležitých údajů o děťátku - jména, data narození, porodní míry, váhy apod.

Zlatý dukát k narození dítěte

Zlatý dukát k narození dítěte kupují babičky a dědečkové - nebo se na něj skládá více členů rodiny a věnují ho jako společný dárek. Je to pro ně vzpomínka i úcta k tradici. I zlatý dukát je uložen ve speciálním dárkovém balení a lze na něj vyrýt osobní věnování.

Moje první cihlička zlata

Oblíbeným dalším dárkem je i zlatý dukát ke křtu. Pokud jsou kamarádi nebo členové rodiny spíše prakticky a investičně smýšlející, často volí pro miminko dárek Moje první cihlička. Dárky k narození miminka najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.