Dominik Duka: Omluva církve rolníkům

01.10.2013 17:11

Když jsem nedávno poprvé v životě navštívil horu Blaník, v žertu jsem napsal na svůj facebookový profil, že se mi je nepodařilo vzbudit, a že tedy na tom nebudeme úplně nejhůře. V průběhu svatováclavských oslav jsem ale uvědomil, že se podařilo probudit někoho jiného: Selské jízdy.

Dominik Duka: Omluva církve rolníkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mons. Dominik Duka

Jezdci na koních ze 43. Sboru Jana Žižky z Trocnova svou přítomností zpestřili závěr letošního Svatováclavského duchovního zastavení pod jezdeckou sochou Svatého Václava v předvečer svátku. Selské jízdy se právem pyšní heslem "Věrni půdě, věrni sobě, věrni vlasti". Proč však půda na prvním místě? Neměl bych jako kardinál namítnout, že by tam měl být Bůh s velkým B? Nikoliv. Půda představuje to nejcennější, co nám naše vlast může nabídnout. Každý dobrý rolník pak ví, že i kdyby se snažil sebevíc, bez pomoci Boží nezmůže nic. Tito lidé vztah k tradici, úctu k předkům a uznávání křesťanství nevyměnili ani za laciné sliby agitátorů kolektivizace. Jejich nesouhlas jim pak přinesl utrpení a hrůzu. Premiérová Selská jízda tak byla jakousi připomínkou ústrků, kterými prošli drobní hospodáři, rolníci a sedláci v průběhu dvacátého století.

Selská jízna na Svatováclavském duchovním zastavení

Jako malý kluk si kolektivizaci vesnice pamatuji velmi dobře. Selskou moudrost a um tříbený po staletí tehdy nahradili inženýři lepších zítřků. Rozryli drobná rodová políčka na velké a nevkusné lány. Víru v Boží pomoc a úctu k přírodě nahradila chemická hnojiva a těžká strojová technika. Tehdy církev vyhlásila, že soukromý majetek je nedotknutelný. Musím ale vyznat, že ta obrana soukromých zemědělců měla z naší strany právo na větší pomoc a ochranu. Trochu se stydím i za to, že se mezi námi nalezli ti, kteří kolektivizaci venkova napomáhali. Také se jako církev musíme omluvit, že jsme na drobné zemědělce dostatečně nemysleli po revoluci a starali se více o sebe. Dnes se nám to vrací.

Soukromí zemědělci jsou těmi, kteří na půdě skutečně hospodaří a jsou skutečnými obnovovateli venkova a opravdového hospodářství. Mají naši podporu. Soukromí zemědělci, obce a města budou první, se kterými budeme při správě navrácených polností a lesů spolupracovat a ke kterým se budeme obracet s prosbou o radu. Jejich nesnadná práce je požehnáním pro naši zem a věřím, že také její budoucností. Bůh jim žehnej.

reklama

autor: Dominik Duka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …