František Kuba: Bakaný Bakala?

12.08.2015 18:59

V posledním týdnu to miliardář Zdeněk Bakala schytal v českém kačáku skoro ze všech stran. Je ale takový, korupční český rybníček, skutečně plochou, která odráží procesy v tomto státě s opravdovostí benátského zrcadla? Kdekdo se předhání v tom, aby ho odhalil coby člověka nemorálního. Emocionálně a infantilně řečeno: „Bakala je bakaný!"

František Kuba: Bakaný Bakala?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Nikoli na okraj dění je třeba sdělit, že být bakaný, to ještě předevčírem něco znamenalo. Něco, bez diskuze špatného, u všech malyšů, kteří se ještě nedostali do prepuberty. Tak nějak vypadá i současná mediální scéna, kde nám angažovaní novináři a publicisté předvádí izolované jednoaktovky s naprosto nemožným nasvětlením.

Nejčastěji je to zelený boďák zapíchnutý do druhořadého herce ztvárňujícího předvolební naději, zatímco v přítmí scény mizí aktovky s brilianty, šperky, investičním zlatem, nabývací listiny k lukrativním polnostem, vojenským lesům, vojenským újezdům vůbec apod. Ale, kdo by myslel na takové pitomosti, když nedávno Kordulka dostala svoji první roli, a po ní jistě přijdou další.

Být herec, jak ví kdejaký jouza z Vinohrad, je omezující, ale dostat se do kategorie politických režisérů, to už je jiné, nedivadelní kafe. Z tohoto postu se člověk může snadno obsadit i do několika lukrativních rolí, nejen pouhých televizních či časopiseckých reklam.

Kdo se ovšem chce trochu seriózně zabývat případem OKD, tak by si mohl přečíst článek Vyrabovaná země, zoufalí lidé v Parlamentních listech (23. 7. 2013). Rozhovor se známou investigativní novinářkou Janou Lorencovou je konkrétní a vede do nevyšších pater české politiky.

Otázka: V rámci své novinářské profese jste se zabývala a stále se zabýváte řadou závažných kauz sahajících až do nejvyšších pater politiky. Jak vnímáte slova o boji proti korupci ze strany těch, kteří se jako zákonodárci prokazatelně podíleli na současném stavu?

Odpověď: Je skoro komické dívat se, jak se jeden přes druhého všichni, kdo mají na svědomí skandálně špatné zákony, které umožnily beztrestné vyrabování naší země, korupci sahající do nejvyšších pater, dnes tváří jako její spasitelé. Spoléhají, možná právem, na krátkou paměť národa. Třeba projeví Parlamentní Listy.cz zájem a požádají mne, abych dala dohromady soupis toho, co se kolem nás od začátku let devadesátých prohnalo a zanechalo po sobě nepředstavitelnou spoušť. Kdybych měla uvést jen heslovitě seznam všech kauz, o kterých vím, že nebyly a asi už nikdy nebudou vyšetřeny a viníci potrestáni, vydalo by to na objemnou knihu, ale i tak by to byl jen zlomek, protože nevím zdaleka o všem.

Dopravní koridor reziduálních pozitiv Česka, zjevně ošetřovaný zahraničními velmi vlivnými agenturami, přivádí do naší země britský fond Round Hill Capital a přes 43 tisíc bytů se tak nedostalo ke Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ.

Jak je to možné? Na to jsme se měli ptát dříve JUDr. Otakara Motejla, JUDr. Dagmar Burešové, JUDr. Pavla Rychetského, Ing. Mariána Čalfy ad. Panelová diskuze by se mohla uskutečnit v hotýlku Maják.

Petr Havlík, původně vrchní mistr, je už dávno politickým matadorem. Je také spolu-zakladatelem Občanské demokratické strany a byl zapamatovatelný i v doprovodu ministra financí Václava Klause, snad v roce 1990, během návštěvy Nové hutě KG v Ostravě Kunčicích.

Poměrně nedávno mi dotyčný ušetřil (nezáměrně) asi tři sta korun a to tím, že jsem si přečetl jeho analytický článek s názvem Havlík (Občané): Agentura PSB vzala Andreje Babiše na výlet do Ameriky (Parlamentní listy 21. 4. 2015). Když jsem si přečetl, co Petr Havlík pravil, tak jsem celé dva týdny odmítal číst denní tisk.

Dovětek. Václav Klaus za tehdejší návštěvy hutního podniku převzal na nákladové rampě závodu 45 – automatizace měšec s penězi od Jana Michálka, vedoucího Občanského fóra. Jednalo o bytelný objem pětikorun a dvoukorun. Nejsem šťoura, ale vykázal to Václav Klaus řádně v příjmech své politické strany na pověstném Jánském vršku?

Podotýkám, že měl i tehdy na sobě vázanku s pověstnými slony. Že by právě ONI rozšlapali naše tehdejší hospodářská a finanční aktiva jako porcelán? Pokud by se to podařilo řádně vyšetřit, tak by mě zajímalo, zdali by byly jejich ekonomické zločiny promlčeny

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla