František Mareš: O číších, kterými se neťuká…

31.01.2022 13:04

Stáli jsme a poslouchali píseň: „ Když jsem šel z Hradišťa s požehnáním…“ a jako by se pod tklivou melodií náhle ozvala slova Anatola France: „Říkají-li, že život je dobrý, říkají-li, že život je zlý, říkají něco, co nemá smysl. Je třeba říci, že je dobrý i zlý zároveň, neboť jím a jedině jím, jsme nabyli pojmu dobra a zla. Pravda je, že život je rozkošný, hrozný, půvabný, děsný, sladký, hořký a že je vše.“

František Mareš: O číších, kterými se neťuká…
Foto: Archiv FM
Popisek: František Mareš, manager nakladatelství Olympia a programu: Vzděláním a sportem k sebevědomí

A můžeme-li toto říci o životě toho druhého, přítele, změní se nám smutek ve vzpomínky a ty potvrdí odvěkou pravdu Senecových slov, že mrtví žijí paměti živých.

Stáli jsme za třemi či čtyřmi plnými řadami v obřadní síni krematoria Motol. Díval jsem se kolem sebe, na koberec květin i kytic, které pokrývaly několik schodů před rakví.

Na projektorech s podkresem kalichu kaly bylo jméno Karel Kvapil. Jméno, které nepotřebovalo pro přítomné žádnou identitu, tituly, funkce, zásluhy … protože on pro přítomné byl a zůstal…

Věnec se stuhami Československého rozhlasu jsem nenašel a neviděl jsem tehdy i dnes známé tváře, před třiceti léty kurizující v 3. a 4. patře rozhlasových sekretariátů. Herce, hudebníky, zpěváky, spisovatele, básníky, režiséry… dokonce ani stranické aktivisty, kteří na schůzích iniciativně plnili funkci bojového předvoje dělnické třídy a zdůrazňovali nezapomenutelnost ideového významu vysílání.

Ale je třeba říct, že rozhlas tu byl, byl tu s každým z nás, kteří jsme přišli…

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí

Napadá mě otázka, jak často a v kolika podobách se v člověku rodí zapomínání? A z jakého důvodu? Ze strachu, z prospěchu, ze závisti, proč? Nevím. Ale je-li pravda, že „ zapomínat se nemá, že je to slabost, že je to jakási lež, protože minulost má svá práva ( volně Gercen ). Tak tedy využijme těchto práv a vzpomeňme.

Přiznejme velkým velké, malým malé a těm prostředním jejich nezastupitelnost v běhu věků, protože jsou, bez nadsázky, podstatou lidské existence…

Historii, přes všechny snahy minulých a mnohých současných, nelze změnit, lze ji jen pozměnit v polopravdách, upotřebit v politických doktrínách, zpochybnit význam činu či faktu, vše s pachutí pohledu orla a žáby.

Ale ve své podstatě a navzdory jakémukoli úsilí vykonané zůstává kolem nás. Z Vinohradské třídy nezmizí Českosloslovenský ( nyní Český ) rozhlas ani doba, kdy jej Karel Kvapil řídil, z horizontu vedle České televize se neztratí budova nového rozhlasu, později „výhodně prodaného“, který plánoval, z knihoven nezmizí desítky nejlepších odborných harvardských knih - učebnic, ke kterým vyjednal práva na vydání a které pomohly před třiceti lety zdolat onen pomyslný „žebřík OF na cestě do Evropy“. A toto všechno po Karlu Kvapilovi, ať kdo chce či ne, zůstane již jednou provždy zde. V knihovnách, na horizontu nad Prahou, mimo nás i v nás … I s parafrází řečeného, kterou používal: „ Jen ten, kdo byl na vrcholu, zná, jak těžká je cesta do údolí.“ Zbývá dodat, že je vždy obklopena lidmi, kteří mohou … a jen na nich co?!

A tak,
Zvedněme číše, neťukejme.
S přáním jen ztišme hlas.
Ať vína melodie na chvíli vrátí čas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…