Ivan Bednář: Kůň poslancem

07.06.2020 14:08

Senát byl v antickém Římě nejvýznamnější institucí státu, přičemž senátoři, jeho členové, náleželi k nejváženějším římským občanům. Zlomem byl ale rok 40 našeho letopočtu, kdy senát zasedal. Jednání náhle narušil zmatek u vchodu, kde se vytvořil shluk lidí. Vzápětí se všichni rozestupují a uprostřed kluše císař Caligula na svém oblíbeném koni.

Ivan Bednář: Kůň poslancem
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: psací stroj

„Incitatus,“ tak se kůň jmenuje, „je novým senátorem,“ promluví k zástupcům lidu Caligula. „Když můžete být senátory vy, může jím být i můj kůň. Provolejte mu slávu,“ poroučí senátorům, kteří se vyděšeně dívají chvíli na císaře, chvíli na kolem stojící kolegy.

Představa koně senátora je pro některé z nich směšná, někteří jsou tím pobouřeni. Protestovat se ale nikdo neodváží. Sálem se proto ozve nejdříve několik osamělých plácnutí rukou. Chvíli poté zesílí v mohutný potlesk, kterým senátoři odmění nápad svého císaře.

Nepřipomíná vám to něco?

Stvořili jsme svět, ve kterém je třináctiletá puberťačka Greta Thunbergová světovou celebritou a kde zatýkání nebezpečného zfetovaného grázla s padělaným bankovním šekem vyvolá málem světovou revoluci, jejíž chapadla dosáhla i na pražské Staroměstské náměstí.

Proti tomu je Caligulův nápad udělat z vlastního koně zástupce římského lidu jen nevinným rozmarem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…