Ivan Hoffman: Rok poté

15.06.2014 12:31

Když si před rokem policie vyšlápla na korupčníky z nejvyšších pater politiky, byl to čin smělý a novátorský. A když je něco poprvé, vždy hrozí, že se do dobře míněné akce vloudí nějaká technická či procesní chyba, která v daném případě zmaří chvályhodný úmysl nastolit právní stát, ve kterém se privilegovaným prominentům měří stejně jako normálním občanům.

Ivan Hoffman: Rok poté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Policie pak navíc vstupovala na tenký mediální led, neboť již samotná podezření, se kterými zahájila vyšetřování, těžce poškozovala stranu, která se dlouhodobě těšila přízni pravicově orientovaného novinářského mainstreamu.

Na otázku „komu to poslouží“ se nabízela vskutku tragická odpověď: levicové opozici a občanské společnosti. Hájit Nečase dost dobře nešlo, ale vyšetřovatelé se státními zástupci coby poslové špatných zpráv rovněž nemohli počítat s potleskem.

Pokusy kriminalizovat kriminalisty, kteří poškozují kriminálníky, byly nicméně spíše vzácné. Kritika protikorupční policie a státních zástupců se omezovala třeba na nedostatek galantnosti k premiérově milence vláčené v poutech, anebo se akademicky diskutovalo, zda je politický handl stíhatelný jako korupce.

Po roce od dramatické razie na Úřadu vlády pak budí nespokojenost, že se případ vleče a čerstvě se mudruje, že zásah byl vlastně na nic, protože vše stejně běží postaru, kmotři dál prostřednictvím politiků dělají kšefty se státními zakázkami.

Zatímco se ale čeká na to, jak bude případ pravomocně vyřešen soudy, veřejnost už si názor na to, jak se u nás dělá politika a jací lidé politiku dělají, utvořila. Zveřejněné odposlechy byly dostatečně výmluvné, aby znechucený občan místo volby mezi zavedenými stranami začal volit proti nim.

Už je také zřejmé, že politici zaregistrovali změnu společenské atmosféry a jejich vystupováni se mění. Velmi zjednodušeně řečeno jsou měně arogantní, méně si dovolují, dokonce to vypadá, že si najdou čas i na naše problémy. A to je zásadní změna: Před rokem politici řešili jen sami sebe a to se jim stalo osudným. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty