Jan Bureš: Česko padá kvůli zahraničnímu obchodu, nůžky v eurozóně se rozevírají

15.05.2013 14:29

Dnešek je dalším připomenutím toho, že reálná konvergence Česka vůči Německu se zasekla. Německá ekonomika v prvním kvartále rostla o 0,1 % mezi-kvartálně (hůř než jsme očekávali), zatímco v Česku HDP překvapivě prudce propadlo (-0,8 % mezi-kvartálně).

Jan Bureš: Česko padá kvůli zahraničnímu obchodu, nůžky v eurozóně se rozevírají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Nemáme ještě detailní strukturu HDP, podle krátkého komentáře ČSÚ ale za slabým výkonem stojí zahraniční obchod. To je překvapivé, protože v prvním kvartále nominální bilance zahraničního obchodu rostla. Pravděpodobně ale z větší části díky propadu dovozních cen, a reálný příspěvek čistých exportů k HDP zůstal záporný. Zamrzlá reálná konvergence vůči Německu je samozřejmě jednoznačným signálem pro českou korunu - na restart posilujícího před-krizového trendu si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Horší HDP současně může podpořit hlasy v ČNB volající po intervencích proti koruně. I když ale ČNB zhorší květnovou prognózu, nevěříme, že by se kurz implikovaný prognózou posunul nad 26, 00 EUR/CZK. Už proto, že ČNB je spíše citlivá na propad domácí poptávky, která se na rozdíl od té zahraniční začíná podle ČSÚ stabilizovat.

Německé HDP by mohlo být podle nás ještě lepší (uvidíme co přinesou revize), protože většina tvrdých čísel z března přinášela příjemná pozitivní překvapení. I když tvrdá data z Německa nejsou v zásadě špatná, výhled do druhého kvartálu nijak povzbudivý není. Klíčový index německé podnikatelské nálady Ifo v posledních dvou měsících ztratil dech. Na největší ekonomiku eurozóny pravděpodobně dopadají problémy větších sousedů - především Itálie a Francie.

Rozdíl mezi francouzským a německým indexem nálady v průmyslu je na historických maximech a dnes po ránu Francie zahlásila druhý propad hospodářství v řadě - oficiálně tak spadla do recese. Výkon Francie je přitom pro Německo zásadní - je to třetí největší odbytiště německých výrobků na světě (po USA a Číně) a dlouhodobá výrazná divergence mezi oběma ekonomikami je těžko představitelná.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…