Jan Bureš: Evropský průmysl zrychlil, německý HDP překonal očekávání

12.01.2017 12:47

Průmysl v eurozóně v listopadu prudce zrychlil (1,5 % meziměsíčně / 3,2 % meziročně). Jedná se o nejrychlejší meziroční růst od začátku roku 2016, který ukazuje na zrychlení v eurozóně na konci roku.

Jan Bureš: Evropský průmysl zrychlil, německý HDP překonal očekávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

To ostatně potvrdil i silnější růst německé ekonomiky, který podle prvního odhadu dosáhl za celý rok 2016 1,9 % (nejrychleji od roku 2011). Největší evropská ekonomika za to vděčí i úspěšnému závěru roku – podle očekávání se dařilo především spotřebě domácností a investicím.

Po dnešních silnějších číslech odhadujeme, že celá ekonomika eurozóny v závěru roku rostla o 0,4 % mezikvartálně a za celý rok vykázala růst 1,6 % (viz graf níže - poslední nowcast pro 4Q 2016).

I pohled do struktury listopadového průmyslu v eurozone je vesměs pozitivní. Dobrou zprávou je, že ke konci roku začal šlapat na plyn především průmysl ve Francii a v Itálii. Navíc až na Portugalsko a Řecko rostl průmysl napříč všemi zeměmi eurozóny. Z hlediska odvětví je zase pozitivní, že rostou všechny klíčové průmyslové sektory - především strojírenství a výroba automobilů (viz graf níže).

Vzhledem k dobrým výsledkům podnikatelských nálad počítáme s tím, že se průmyslu bude dařit i na začátku nového roku.

Výraznější roli v ekonomice by měla hrát postupně domácí poptávka a sektor služeb, trendy které již pozorujeme v německé ekonomice. Pro rok 2017 počítáme přes slabší zahraniční poptávku s tím, že eurozóna udrží tempo růstu okolo 1,6 %. Výraznější reakci trhů na dnešní pozitivní čísla nečekáme, protože nijak neovlivní rozhodnutí ECB pokračovat s “tiskem peněz” alespoň do konce roku 2017.…

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.