Jan Bureš: Je Německo definitivně z nejhoršího venku? Tento týden napoví PMI

18.11.2019 16:37

Německá ekonomika v uplynulém kvartále jen těsně unikla technické recesi. Podle čísel zveřejněných v uplynulém týdnu vykřesala růst o 0,1 % (mezikvartálně). Zda je však z nejhoršího venku, má tento týden potvrdit listopadová průmyslová nálada.

Jan Bureš: Je Německo definitivně z nejhoršího venku? Tento týden napoví PMI
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Část trhů má totiž obavy, že ve třetím kvartále mohly Německu pomoci jednorázové faktory. Konkrétně zejména předzásobení se řady britských firem před 31. říjnem (dnem D), kdy se řada z nich reálně připravovala na alternativu chaotického brexitu bez dohody. Důležité tedy bude tento týden sledovat, zda bude listopad druhým měsícem v řadě, kdy německá podnikatelská nálada zaznamená zlepšení - byť z velice nízkých úrovní.

Kromě první várky listopadových podnikatelských nálad (PMI) bude zajímavé sledovat i listopadovou spotřebitelskou náladu. Její zhoršení se však zatím vůbec nepodepsalo na útratách domácností, které v ekonomikách jako Německo v posledních měsících spíše dál zrychlovaly. Kromě toho v eurozóně bezesporu přitáhne pozornost další vystoupení nové šéfky ECB Christine Lagardeové (v pátek). Ta už sice jednou před novináři vystoupila, ale zcela se vyhnula tématům spojeným s měnovou politikou - jako by si na svoji novou funkci jen pomalu zvykala.

Mimo Evropu bude pro všechny trhy klíčové sledovat další vývoj na poli obchodních válek. V uplynulém týdnu Donald Trump vyjádřil určité pochybnosti o průběhu rozhovorů s Čínou (nad fází jedna obchodní dohody), zatímco během víkendu z Číny přišly spíše pozitivní signály. Čína je ovšem i kvůli situaci v Hong Kongu pod rostoucím tlakem. Donald Trump také dostal zprávu o obchodu s automobily a podle jeho vlastních slov z uplynulé středy by se měl “brzy rozhodnout”, zda uvalí v tomto odvětví nová cla.

Jan Bureš
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…