Jan Čermák: Koruna zděšena výsledkem HDP vyskočila nad úroveň EUR/CZK 26,0

16.05.2013 12:20

Výsledek české ekonomiky za první kvartál tohoto roku byl studenou sprchou pro všechny - pro analytiky, oficiální místa v čele s vládou a ČNB a v neposlední řadě trh.

Jan Čermák: Koruna zděšena výsledkem HDP vyskočila nad úroveň EUR/CZK 26,0
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Výmluvná je pak zejména reakce koruny, která vylezla nad úroveň EUR/CZK 26,0, což je nejslabší hodnota české měny od konce roku 2011.

Včerejší reakci koruny na výsledek HDP se nelze příliš divit, neboť výkon českého HDP je alarmující nejen z toho důvodu, že skutečný výkon je o dost horší než očekávání, ale především i z pohledu relativního srovnání: předně, tato česká recese je nejdelší ze všech recesí od doby, kdy byla obnovena tržní ekonomika a dále nedopadá dobře srovnání ani s našimi sousedy z regionu. Na to, že nám ujíždí Německo, Slovensko či Polsko jsme si tak nějak již zvykli, ale že se začíná vzpamatovávat rychleji než my i předlužená maďarská ekonomika je zcela nový fenomén.

Nyní je otázkou, zdali na takto mizerném relativním výkonu ekonomiky (ať již v historickém či teritoriálním srovnání) můžeme něco rychle změnit. Slabší koruna a nulové úrokové sazby mohou ekonomice marginálně pomoci, ale sami o sobě těžko způsobí v malé otevřené ekonomice hospodářský zázrak. Strukturální přerod ekonomiky v hospodářského tygra rovněž v krátkém období nedoufejme, byť jisté pozitivní signály např. vysílá závan konkurence do některých oligopolních struktur. Jediným účinnějším nástrojem domácí hospodářské politiky v boji s recesí tak zůstává fiskální politika. Zde však zkušenost z posledních let mnoho optimismu rovněž nepřináší - v tuto chvíli se zdá, že v této oblasti fantazie příslušných autorit končí u posunování sazby DPH a rekonstrukce jedné dálnice.

Sečteno a podrženo: sázka na to, že by naši ekonomiku vytáhly z recese nějaké domácí pozitivní stimuly, se zdá být velmi málo nadějná. Nezbývá tedy než jako vždy věřit v robustní oživení Německa. Jistým (externím) pozitivem by pak mohly být i klesající ceny komodit, které by mohly podpořit (reálné) disponibilní příjmy českých domácností.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …