Jan Lepič: Budeme přidávat doplňující informace ke všem pomníkům?

24.08.2018 19:43

Polemika nad články pana Zieglera.

Jan Lepič: Budeme přidávat doplňující informace ke všem pomníkům?
Foto: pixabay.com
Popisek: Winston Churchill

Do rubriky „Názory a petice“ často přispívá jistý pan Zigler. Neznám jej, ale protože je vyfotografován před jedním z nejkrásnějších přírodních útvarů v USA – Bryce Canyonu, předpokládám, že žije v Americe.  Pokud ne, jeho myšlení a názory věrně kopírují ty nejagresivnější a nejnenávistnější postoje amerických politiků a médií. Za vším zlem ve světě hledej Rusko. Stačí si přečíst nadpis příspěvku pana Ziglera, a obsah je jasný. Přesto si text občas přečtu a nikdy se nemýlím.

Naposled se pan Zigler věnoval umístění „doplňujících informací“ k soše maršála Koněva, jehož armáda dorazila do vlastně již  osvobozené Prahy. Samozřejmě s umístěním nové desky souhlasí, protože se Koněv podílel na potlačení povstání v Maďarsku a dalších zločinech.  S tím nehodlám polemizovat. Jen by bylo dobré si uvědomit, že řada významných osob v historii měla kontroverzní minulost. Budeme tedy všechny tyto pomníky doplňovat vysvětlujícími dodatky?

Mezi takové osoby patří například  i jeden z nejvíce adorovaných hrdinů Winston Churchill. Ten byl během své dlouhé vojenské a politické kariéry vždy důsledným zastáncem britské koloniální  politiky a důsledným obhájcem imperialismu a rasismu. Jako mladý voják bojoval v britských jednotkách proti osvobozeneckým hnutím v britských koloniích v dnešním Afghanistánu a v Africe, účastnil se burských válek, kde mimo jiné Britové zřídili první koncentrační tábory v historii a v nich zlikvidovali nejméně 20 tisíc civilistů, převážně žen a dětí. Počátkem dvacátých let  poslal do Irska nechvalně proslulé jednotky Blacck and Tans, které krvavě potlačily povstání Irů v boji za svobodu. Rovněž je proslulý jeho výrok „ Nenávidím Indy, jsou to bestiální lidé s bestiálním náboženstvím“. Když v roce 1943 vypuknul hladomor v Bengálsku, tehdy ovládaném Británií a zemřelo nejméně 2,5 milionů lidí, prohlásil : „ jestli je tam hladomor, proč ten Ghándí ještě nezemřel?“  Velmi těžce nesl rozpad britského impéria a i v padesátých letech vždy preferoval vojenská řešení při povstáních v Iránu, Keni, Malajsii i jinde. I tak bylo jasné, že britské koloniální panství v Asii a Africe končí.

Tak co pane Zigler, budete  také podporovat doplnění podstavce pomníku Winstona Churchilla v Praze upřesňujícími údaji?   

Jan Lepič, Bublava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla