Jan Macháček: Zemanovy metamorfózy

11.06.2014 21:40

Prezident Miloš Zeman projevil v poslední době pozoruhodný názorový vývoj. Ještě na počátku letošního března vévodila prezidentskému webu fotografie, kde si Miloš Zeman srdečně třese rukou s Vladimirem Putinem.

Jan Macháček: Zemanovy metamorfózy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Po událostech na kyjevském Majdanu, kdy se většina představitelů evropských států rozhodla nejet na olympiádu do Soči, se tam český prezident vypravil a bodře a srdečně s báťuškou Putinom poklábosili.

Na večírku po zvolení prezidentem postával za Zemanem šéf české pobočky ruské firmy Lukoil, dlouhán Martin Nejedlý, jako mohutný a neblahý temný stín – muž, v jehož životopise schází asi deset let z doby, kdy byl zřejmě na školení v Moskvě.

Po zvolení hlavou státu před rokem a půl gratuloval Zemanovi Putin a zdůrazňoval jeho nebývalou zásluhu na česko-ruských vztazích. Tentýž Putin, který třeba pozapomněl kondolovat, když zemřel Václav Havel. V říjnu loňského roku pozval Zeman do Prahy ukrajinského prezidenta Janukovyče a na pozvání trval ještě v únoru. 

Po ruské invazi na Krym nastalo období zmatenosti. Zeman nejprve nadával na Chruščova, že měl ten hloupý nápad a Krym Ukrajině vůbec připsal (mimochodem, tak hloupý nápad to z technického pohledu zase nebyl vzhledem k tomu, že na Krym teče z Ukrajiny všechna voda, elektřina a zatím tudy vedou i všechny produktovody).

Pak začal řečnit o tom, že Ukrajině by svědčila federalizace. Zeman pro Ukrajinu shodou okolností navrhl federalizaci pár dní před Putinem. Pak přišla otočka a Zeman prohlásil, že vpadne-li Rusko na Ukrajinu, musí na Ukrajině zasáhnout NATO.

To se ještě dalo přejít s tím, že proruský Zeman měl informace o tom, že se Putin na Ukrajinu vůbec nechystá. Od té doby se Zeman posunul ještě dál. Nešel na večírek na ruskou ambasádu, kde se rok předtím slavně zdemoloval, a premiéru Sobotkovi například vyčinil amatérismus, když začal zpochybňovat možnost rozmístění vojsk NATO na našem území.

Kdysi v 90. letech prezident Zeman prohlásil, že jenom „idiot nemění názory“. To prezidenta jistě šlechtí, že mezi idioty tedy nepatří, ale možná by jako člověk zvolený v lidové volbě mohl poskytnout občanům jakousi sebeanalýzu či reflexi vlastního názorového vývoje v těchto věcech.

Ano – my lidé prozápadního smýšlení jsme také rádi, že je teď zrovna český prezident prozápadní spíše než provýchodní, a to zvláště v dobách nové bezpečnostní nejistoty. Jak se ale máme spolehnout, že to zase brzy nebude naopak?

Na jednom konci pomyslného spektra máme hlášku o tom, že jen idiot nemění své názory, na druhé moudro o tom, že není jen důležité, co se říká, ale stejně tak také, kdo, kdy, kde a proč to říká.

Jaké je vlastně Zemanovo názorové zakotvení? Na počátku transformace byl v určitých ohledech větší pravičák než ODA a ODS, slavně třeba proti myšlence rozdávat obchody prodavačům a prodavačkám. Sociálním demokratem se stal, protože na politickém trhu zela díra, byl na to dostatečně chytrý, asertivní a uměl hrát lidového člověka.

Konstanty tu jsou, ale spíše v narcistickém a hrubiánském stylu než v názorovém zakotvení. A pak je tu jedna zřejmá konstanta. Prezident nemá rád muslimy a Araby, což je o fous důležitější, než že miluje Izrael.

Nemalý vliv mělo dvojí povolební štěstí. Volby dopadly tak, že nebylo třeba dělat vládu ČSSD s komunisty. A pak se pět vteřin před dvanáctou nezdařil puč v ČSSD.

Ono to také mohlo při troše smůly dopadnout tak, že v Lánech by popíjeli vodku Zeman s Janukovyčem v azylu a ve Strakovce pořád seděl Rusnok. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.