Jan Urbach: Bude KDH v příští slovenské vládě?

27.07.2017 15:37

V případě konání voleb do Národní rady Slovenské republiky v červnu t.r. by podle průzkumu společnosti Focus vyhrál Směr – sociální demokracie ziskem 26,4 procenta hlasů. Společně s dnešními koaličními partnery – Slovenskou národní stranou a Mostem-Híd – by ovšem Ficovi lidé získali jen 71 poslaneckých mandátů ze 150.

Jan Urbach: Bude KDH v příští slovenské vládě?
Foto: Wikipedia
Popisek: Národná rada Slovenskej republiky má 150 poslanců. Voleni jsou na čtyři roky

Kandidátka Slovenské národní strany by na třetím místě získala 10,3 procenta a Most-Híd by přičetl 6,2 procenta hlasů Slováků. Nejsilnější opoziční strana Svoboda a Soidarity je na druhém místě žebříčku politických stran se ziskem 13,4 procenta hlasů. Pod deset procent klesla Kotlebova Lidová strana Naše Slovensko a ziskem 9,1 procenta se opět vrací k jednocifernému výsledku. Kontroverzní hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti má podle Focusu 9,2 procenta a podobné seskupení Borise Kollára Sme rodina by podpořilo 8,2 procenta hlasů. Po volbách, alespoň těch průzkumových, by se ve vládní koalici mohlo ocitnou nebo tolerovat menšinovou vládu Křesťansko-demokratické hnutí, které má podporu 6,3 procenta. Vytvoření vlády ze všech stran dnešní opozice si dost těžko představit. Křesťanští demokraté by jistě těžko byli ve vládě s Kollárem nebo Igorem Matovičem (Obyčejní lidé).

Jan Urbach

Vyšlo na Vasevec.parlamentnilisty.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …