Jan Urbach: Estonská prezidentka bude měsíc úřadovat v Narvě

29.12.2017 11:10

Prezidentka Estonské republiky Kersti Kaljulaidová oznámila, že v příštím roce na jeden měsíc přestěhuje svůj úřad do etnicky ruského pohraničního města Narva. Takový krok byl jedním z jejích volebních slibů v prezidentských volbách v loňském roce.

Jan Urbach: Estonská prezidentka bude měsíc úřadovat v Narvě
Foto: Twitter Kersti Kaljulaidové
Popisek: Kersti Kaljulaidová

Kaljulaidová prý chce kromě jiného poukázat na to, že ve městě žije silná estonská menšina, Rusů je v tomto městě se 60 tisíci obyvatel 90 procent. Estonců je v celé republice necelých 70 % a více než 25% obyvatelstva tvoří etničtí Rusové. Ti se ovšem po vyhlášení nezávislosti Estonska stali tzv. „neobčany“, tj. těmi , kteří nemohou využít plnou škálu občanských svobod. Podle dřívějšího průzkumu Agentury základních práv EU 59 procent etnických Rusů v Estonsku pociťuje existenci etnické diskriminace. Kaljulaidová se v roce 2016 stala první ženou na postě estonského prezidenta a zároveň ve 46 letech nejmladším prezidentem země.

Jan Urbach

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…