Jan Urbach: Mezi migranty na Litvě jsou teroristé

18.10.2021 17:28 | Komentář

Podle litevského webu L24.lt je mezi migranty, kterým se podařilo nelegálně vstoupit na území Litvy, více než desítka lidí, kteří mají spojení s teroristickými organizacemi. Od července tohoto roku Litva vrátila čtyři migranty napojené na teroristy. Další migranti spojení s teroristickými organizacemi jsou stále na Litvě. L24.lt tvrdí, že vláda zdržuje rozhodnutí o jejich vyhoštění.

Jan Urbach: Mezi migranty na Litvě jsou teroristé
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Litevská armáda

Podle litevského ministra národní obrany Arvydase Anusauskaseho a některých konzervativních politiků migranti s vazbami na teroristy nepředstavují hrozbu. Podle jejich názoru je situace pod kontrolou. Jiného pohledu jsou však litevští experti na národní bezpečnost, kteří se domnívají, že infiltrace lidí spojených s teroristy je nebezpečnou skutečností.

Ve středu se v litevském parlamentu konalo neveřejné zasedání výboru pro národní bezpečnost, kde zazněly informace o možných vazbách mezi některými nelegálními migranty a teroristy. Setkání se měli zúčastnit mimo jiné šéfové policie, státního zastupitelství, ministerstva vnitra a pohraničníci.

Web Delfi uvádí, že bylo identifikováno více než 10 lidí, kteří přišli do Litvy jako nelegálně a pak se ukázalo, že byli spojeni s některou z teroristických organizací nebo skupinou. Uvedl také, že podle jeho informací už byli ze země odesláni čtyři takoví lidé. Stále je vyšetřováno asi 10 dalších, zatím nebylo rozhodnuto o jejich deportaci.

Portál Delfi také zveřejnil, že letos v srpnu byl deportován z Litvy Kamerunec podezřelý ze styků s Boko Haram. Ze země byl také poslán irácký občan s vazbami na Stranu kurdských pracujících. Kromě toho existují údaje o propojení některých nelegálních migrantů s tzv. Islámský stát. Litevská rozvědka prý rovněž identifikovala migranty z Čečenska, kteří mohou být spojeni s teroristickými skupinami operujícími na Kavkaze.

Letos přišlo na Litvu téměř 4 200 nelegálních migrantů, hlavně z území Běloruska. Většina z nich jsou iráčtí státní příslušníci. Minulý měsíc Litva udělila politický azyl přibližně 200 příchozím z Afghánistánu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.