Jan Urbach: Ochota Kongresu podporovat Ukrajinu klesá

26.09.2022 21:37

Jak v sobotu uvedl americký deník The Wall Street Journal (WSJ), dosavadní široká podpora amerického Kongresu pro rozsáhlou pomoc Ukrajině – včetně vojenské - klesá. Článek cituje tucet kongresmanů a kongresových úředníků z Republikánské i Demokratické strany.

Jan Urbach: Ochota Kongresu podporovat Ukrajinu klesá
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

„Široká podpora v Kongresu pro" čerpání "pomoci Ukrajině se začíná hroutit , protože mnoho republikánů ve Sněmovně reprezentantů se ptá, zda by nebylo lepší utratit tyto peníze na boj proti Číně a řešení ekonomických problémů, kterým čelí USA, píše list.

Vliv na postoje kongresmanů má mimo jiné skutečnost, že začátkem listopadu si Američané zvolí zcela nové složení Sněmovny reprezentantů, kde mají v současnosti většinu demokraté, a nahradí třetinu Senátu, v němž mají navrch republikáni. Jak volební kampaň nabírá na síle, v Republikánské straně se stále více ozývají hlasy, aby USA omezily vydávání masivních částek na vojenskou pomoc Ukrajině.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

„WSJ“ poukazuje na to, že mezi republikány jasně ztrácí na oblibě názory na nutnost neustále zásobovat Ukrajince zbraněmi. Politici hledají ospravedlnění pro zahraniční výdaje, zatímco USA mají své vnitřní problémy, jako je vysoká inflace nebo recese. List se domnívá, že pokud republikáni získají většinu v Kongresu, mohla by taková rétorika eskalovat.

Republikánský člen Sněmovny reprezentantů Steve Scalise z New Orleansu a někteří další již veřejně odmítli příslib nadále podporovat Ukrajinu v případě vítězství republikánů. Scalise řekl, že "je mnoho členů" strany, "kteří by rádi viděli více odpovědnosti na straně ministerstva obrany a věnovali více pozornosti existujícím hrozbám." Čína velmi aktivně rozšiřuje své námořnictvo a naše flotila je v současnosti zanedbávána.

Americký Kongres musí do konce měsíce schválit návrh zákona o dočasném rozpočtovém financování. Podle tohoto zdroje aktuálně předpokládá, že na pomoc Ukrajině bude přiděleno 13,7 miliardy dolarů. Předpokládá se přijetí zákona, další požadavky Ukrajiny adresované USA však „mohou narazit na jasný odpor“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty