Jan Urbach: Ukrajinci provokují maďarskou menšinu v Mukačevu

16.10.2022 19:17

Úřady Mukačeva v Zakarpatí (v minulosti Podkarpatská Rus, součást Československa) se rozhodly odstranit ze sloupu na místním hradě Palanok sochu turula, maďarského mytologického loveckého sokola. Má být nahrazen ukrajinským trojzubcem.

Jan Urbach: Ukrajinci provokují maďarskou menšinu v Mukačevu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ukrajina

Rozhodnuto o tom bylo ve čtvrtek zastupiteli a hned ten den byl turul ze sloupu stojícího v areálu hradu odstraněn. Historické muzeum Mukačeva totiž příkaz k vykonání demontáže dostalo okamžitě. Maďarský symbol bude nahrazen malým státním znakem Ukrajiny, tzv. Trojzubcem. Ukrajinská strana odůvodňuje své kroky negativním pohledem Ukrajinců na symboliku turula.

Turul je bájný pták, který měl zavést Maďary na místo dnešního Maďarska. Pro Maďary je to důležitý národní symbol. Mukačevo leží v tzv. Zakarpatí, kde žije původní maďarská menšina, dnes tvořící asi 10 procent obyvatelstva. Rozhodnutí mukačevských úřadů již kritizoval János Árpád Potápi, státní tajemník v kanceláři maďarského premiéra.

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

„Rozhodnutí výkonného výboru zastupitelstva města Mukačevo odstranit symbol města ze zámku, který byl v roce 2008 restaurován do původní podoby, je hluboce šokující a pobuřující,“ uvedl Potápi. Dodal, že o to více šokující bylo, že plastika byla „odstraněna v rekordním čase, hned odpoledne“.

Potápi také upozornil, že „v zemi s evropskými hodnotami má zásadní význam vzájemný respekt a ochrana památek a památníků“, a to i ve vztahu k národnostním menšinám. Podle představitele maďarské vlády jsou kroky ukrajinské strany "extrémně nepromyšlené” zejména v kontextu probíhající války.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó si potom v pátek předvolal ukrajinského chargé d'affaires a akci označil za „zbytečnou provokaci“. Dodal, že nezáleží na tom, kdo „provokaci“ s odstraněním turula zinscenoval, protože úkolem Maďarska je nyní „postavit se za Zakarpatské Maďary“.

Dodejme, že ukrajinské úřady léta provádějí politiku, která je pro Zakarpatské Maďary zpravidla nepříznivá. Od roku 2017 proto Maďarsko blokuje integraci Ukrajiny do NATO, konkrétně v souvislosti s ukrajinskými zákony o vzdělávání a státním jazyku, zaměřenými proti národnostním menšinám. Vláda Viktora Orbána navzdory tlaku USA zdůraznila, že neodstoupí, dokud ukrajinské úřady nezmění diskriminační zákony.

Je v této souvislosti připomenout, že moderní ukrajinský nacionalismus stojí také u kořenů dnešního konfliktu na Ukrajině, když po převratu v roce 2014, začala být ruské menšině a ruskojazyčnému obyvatelstvu upírána základní práva. Struktury Evropské unie a NATO takovým ukrajinským excesům jen přihlíželo.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…