Jan Vávra: Stranické půtky před volbami

02.10.2013 18:21

Česká politická scéna je pochopitelně determinována charakterem lidí, kteří se v politice chtějí angažovat. Bohužel drtivá většina těch, kteří usilují o místa na kandidátkách, si od svého angažmá v politice slibuje pouze vlastní materiální zabezpečení, ti ambicióznější pak nějaké důležité místo, kde by mohli rozdělovat státní peníze. Tato jejich autentická motivace se projeví všude tam, kam nedosáhne centrální stranická linie nebo předem připravená marketinková kampaň.

Jan Vávra: Stranické půtky před volbami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Jak se dají zkazit celkem slibné předvolební vyhlídky, předvádí v poslední době Strana práv občanů Zemanovci. Nechme stranou otázku, zda je to pro blaho země špatně nebo dobře. Ale díky veřejností všeobecně dobře přijímanému prezidentovi měli Zemanovci dobrou šanci získat něco mezi pěti až deseti procenty.

Díky nezřízeným ambicím některých svých členů a funkcionářů a díky brutálnímu stylu vnitrostranické demokracie se možná připravili o téměř jistou účast v příští sněmovně. Miloš Zeman, který je jinak připraven poskytnout v každé situaci nějakou knížecí radu, bohužel svým obdivovatelům neporadil, že voliči nemají v oblibě rozhádané strany. Politická sebevražda, jakou Zemanovci ochotně za asistence médií víceméně v přímém přenosu předvádějí, snese srovnání snad jen s vnitrostranickými hrátkami ve Věcech veřejných.

Ovšem potřebu sladit dodržování stranických usnesení s nějakou mírou vnitrostranické demokracie řeší i takzvaně tradiční strany. Personální půtky se nevyhnuly sociální demokracii, kde se někteří kandidáti domáhali svého místa na kandidátce soudní cestou a stěžovali si na nedostatek vnitrostranické demokracie. Sociální demokracie se podle všeho rovněž obává, že by někteří kandidáti mohli spustit vlastní kampaň vyzývající ke kroužkování, což by postavilo na hlavu pracně vybojované kandidátky. Aby takové nápady utnulo v zárodku, oznámilo vedení ČSSD, že každého, kdo se o to pokusí, bez milosti vyškrtne z kandidátky.

Problémy s vnitrostranickou disciplínou nemá pochopitelně Andrej Babiš, tedy pokud někteří kandidáti rovnou neodstoupí. Ostatní strany, ať tradiční či netradiční, řeší tuto otázku delegováním víceméně poslušných kandidátů, kteří bez jakékoli energie a zaujetí víceméně papouškují naučené příručky a marketinkové fráze. To se nyní velmi silně projevuje v předvolebních debatách, které můžeme sledovat na veřejnoprávních médiích. Tolik nudy, nevýraznosti a absence nápadu jsme již dlouho neviděli. Vyprázdněnost české politiky, která se projevuje v mdlé, ospalé a nicneříkající kampani, se bohužel promítne i do personálního složení budoucí Poslanecké sněmovny. Máme se tedy na co těšit. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…